Bij de federale verkiezingen van 10 juni is het Vlaamse Groen! er in geslaagd boven de kiesdrempel van vijf procent te geraken. Groen! neemt met vier nieuwe gezichten zitting in de Kamer en er komen twee Groen!-senatoren. Ecolo verdubbelde in Wallonië haar zetelaantal.

Bart Staes, lid van het Europees Parlement voor de transnationale delegatie GroenLinks/Groen! en lijstduwer in de West-Vlaanderen is zeer tevreden met het resultaat. "In 2003 werd Groen! weggevaagd na vier jaar regeringsdeelname. Het is een knappe prestatie dat we vanuit het niets weer vertegenwoordigd zijn met relatief onbekende kandidaten. Zeker gezien de trend in Vlaanderen waar de kiezers duidelijk voor rechts hebben gekozen. Maar Groen! is terug met een nieuwe generatie ecologisten. Groen! heeft een frisse en enthousiaste campagne gevoerd met de leus De Toekomst begint nu. Voorop stond en staat de ecologische omslag die gemaakt moet worden. Investeren in een innovatieve economie zonder daarbij het sociale aspect uit het oog te verliezen."

Kaakslag voor socialisten
Bart Staes wil niet verhullen dat er op iets meer was gehoopt, maar de opiniepeilers hadden het flink bij het verkeerde eind in Vlaanderen. De grootste verliezers in Vlaanderen waren de twee paarse coalitiepartijen SP.A-Spirit (een lijstverbinding tussen socialisten en linkse flaminganten) en de liberale OpenVLD van premier Verhofstadt. Vooral het verlies van de socialisten was zuur, de opiniepeilingen gingen uit van een lichte achteruitgang. In totaal verloren ze meer dan zeven procent en betaalden het hoogste gelag van de paarse samenwerking van de afgelopen acht jaar.

Driekwart Vlamingen stemt rechts
"Links heeft niet meer dan een kwart van de Vlaamse kiezers kunnen overtuigen, dat is verontrustend. Verrassend is vooral dat de wet van de communicerende vaten tussen de socialisten en Groenen niet langer opgaat. Het is interessant waar alle afgehaakte socialistische kiezers naar toe zijn gegaan. We kunnen in ieder geval stellen dat de al jaren uitgeoefende druk op de Vlaamse Groenen om samen in kartel naar de kiezer te trekken voor de socialisten averechts heeft uitgepakt. Zij hadden zich beter om de centrumkiezers kunnen bekommeren in plaats van proberen de groene thema's te kapen", aldus Bart Staes.

Vlaamse winnaars
Naast Groen! waren de grote winnaars in Vlaanderen de christen-democraten en de Lijst Dedecker, een populistisch rechtse partij. Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006 lijkt de gestage opgang van het extreem-rechtse Vlaams Belang eindelijk een halt toegeroepen te zijn. De opkomst van de Lijst Dedecker heeft hierin ongetwijfeld een grote rol gespeeld.

Wallonië
In Wallonië een geheel ander beeld. Ook hier flink verlies voor de socialisten, die verwikkeld zijn in een groot corruptieschandaal in Charleroi. Grote winnaar was Ecolo die met het merendeel van de socialistische stemmen is gaan lopen. Grootste partij werd de liberale MR, die in Wallonië voor het eerst aan zet is om de regeringsonderhandelingen te gaan voeren.

Regeringsopties
België is een ingewikkeld land en de regeringsonderhandelingen zullen lang gaan duren. De winnaars in Vlaanderen willen een staatshervorming waarvoor een tweederde meerderheid nodig is. Die valt alleen te realiseren met een zogeheten 'tripartite' tussen, christen-democraten, socialisten en liberalen. De Vlaamse socialisten hebben al laten weten dat ze na de opdoffer die ze van de kiezer hebben gekregen voor de oppositie willen kiezen. De Walen willen helemaal geen staatshervorming en hier kunnen de twee vroegere paarse coalitiepartijen de socialistische PS en liberale MR elkaars bloed wel drinken na een bikkelharde campagne.

Resteren twee mogelijkheden: of de christen-democraten gaan regeren met de liberalen of rooms-rood keert terug en dan zijn Groen! en Ecolo nodig om een meerderheid in het federale parlement te verwerven. Wordt vervolgd!

Zie ook: