In Nederland werken meer mensen dan ooit. Maar zijn we ook gelukkiger? De combinatie van arbeid en zorg is voor velen een belangrijke bron van stress. Een meer ontspannen samenleving vraagt om nieuwe maatregelen die de combinatie van arbeid en zorg vergemakkelijken. Op de dag van de arbeid presenteert GroenLinks daarom de nota 'Nieuwe vormen en gedachten; op weg naar een ontspannen samenleving'.

GroenLinks streeft naar een samenleving waarin mensen een goede balans tussen arbeid, zorg en vrije tijd kunnen vinden. Mensen moeten daarvoor hun eigen keuzes kunnen maken. GroenLinks wil deeltijdwerk fiscaal stimuleren en verschillende verlofregelingen aanpassen. Daarnaast doen wij voorstellen die mensen in staat stellen een deel van de zorgtaken uit te besteden. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang, opvang op school en bij gastouders. Drie opvallende voorstellen uit de nota zijn:

Keuzekaart

In de ‘kostwinnerssamenleving’ was het duidelijk wie voor de zorg moest zorgen: moeder de vrouw. In de moderne samenleving is dat minder overzichtelijk. Mannen en vrouwen doen beiden aan werk én zorg, mensen wonen en werken verder uit elkaar en er is een verscheidenheid aan samenlevingsvormen ontstaan. De bestaande regelingen voor arbeid en zorg zijn daar niet op afgestemd. Daarom wil GroenLinks de keuzekaart voor zorgverlof invoeren. Op de keuzekaart kan iedere werknemer een beperkt aantal mensen vastleggen voor wie hij of zij kort- en langdurend zorgverlof zou willen opnemen. Zo bied je iedereen de mogelijkheid om voor zijn of haar eigen dierbaren te zorgen.

Kredietkaart

De huidige verlofregelingen bieden niet voor alle situaties een oplossing. Soms zijn de ‘zorgrechten’ ook nog erg karig. GroenLinks kiest er niet voor om voor elke bijzondere situatie een extra verlofregeling te introduceren of uit te breiden. In plaats daarvan kiezen wij ervoor om de zorgkredietkaart te introduceren. De zorgkredietkaart is een kaart voor 15 dagen verlof per jaar. Werknemers kunnen daarmee verlof opnemen voor die situaties die nu geregeld worden in het kortdurend zorgverlof, het kraamverlof, het calamiteitenverlof en bij het overlijden van een dierbare.

Ouderstatuut

GroenLinks stelt voor om nieuwe ouders bij de geboorteaangifte een ouderstatuut te verstrekken. In Frankrijk en België bestaat daarmee al ervaring. In het ouderstatuut worden de rechten van kinderen en hun ouders opgenomen. Bijvoorbeeld financiële rechten (kinderbijslag, fiscale kinderkorting), verlofrechten en opvangrechten. Het ouderstatuut moet daarnaast informatie bevatten over bijvoorbeeld het consultatiebureau, vaccinatieprogramma's, opvoedingsondersteuning, inschrijven voor school; etc.

Ineke van Gent

Klik hier voor de volledige tekst van de nota Nieuwe vormen en gedachten