GroenLinks wil in 2020 voor ruim 9 miljoen huishoudens stroom opwekken met windmolens op zee. Dat is 10000 Megawatt (MW). Vrijdag 17 augustus lanceert GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap het Actieplan ‘Met de wind in de rug’. Zij doet dat tijdens een werkbezoek aan het NUON-windmolenpark op de Noordzee. GroenLinks wil energiebedrijven verplichten een jaarlijks oplopende hoeveelheid Noordzeestroom te leveren.

Sap: “Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen. Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie. Windmolens zijn schoon, veilig en de wind raakt niet op.”

GroenLinks doet in het actieplan voorstellen om te komen tot 10.000 megawatt (MW) wind op zee in 2020. Dat levert ruim 54.000 banen op en schone stroom voor ruim 9 miljoen huishoudens.

Op dit moment hebben we 228 MW wind op zee. GroenLinks wil in de wet regelen dat de energiesector ervoor zorgt dat we in 2013 500 MW aan nieuwe windmolens bouwen. In 2014 872 MW en van 2015 t/m 2020 elk jaar nog eens 1400 MW per jaar.

Sap: “We hebben in Nederland de kennis en kunde om windmolenparken te bouwen. Onze ondernemers werken overal in Europa mee aan de bouw van windparken op zee. Helaas kunnen zij hun groene ambitie nauwelijks in Nederland kwijt. Ons actieplan zorgt voor schone stroom, groene banen en extra werk voor onze bedrijven.”

Jolande Sap legt meer uit in het Radio 1 Journaal

Download het actieplan Met de wind in de rug hieronder: