De overheid moet de opkomst van de deeleconomie niet tegenwerken, maar faciliteren en stimuleren. Dat schrijft Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren in de notitie De overheid en de deeleconomie die zij vandaag presenteert, een dag voor aanvang van de begrotingsbehandeling Economische Zaken in de Tweede Kamer. In de notitie doet zij tien voorstellen voor een duurzame deeleconomie.

“Vroeger bestond de deeleconomie uit mensen die een kopje suiker bij de buren leenden of een lifter meenamen als ze geen zin hadden om een lange afstand alleen te rijden. Maar tegenwoordig hebben online platforms de deeleconomie een nieuwe impuls gegeven. Of het nou ‘Thuisafgehaald’ is, waar je je zelfgemaakte maaltijden kunt delen met buurtgenoten, ‘Airbnb’, waarmee je je huis kunt delen met toeristen of ‘Peerby’, waarmee je een boormachine kan lenen. Digitale mogelijkheden, zoals apps, zijn een essentieel onderdeel gaan vormen van de deeleconomie,” zegt Liesbeth van Tongeren.

Tegenwerking door de overheid

Die nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat producten en grondstoffen efficiënter worden gebruikt. Bovendien past het in de samenleving als participatiemaatschappij die het kabinet voorstaat. Maar vaak stimuleert de overheid innovatie en het eigen initiatief van mensen niet, maar blijft zij afzijdig. En soms werkt zij de deeleconomie zelfs tegen.

Liesbeth van Tongeren: “Het ministerie van Economische Zaken vindt energieproductie decentraliseren naar burgers en hun lokale coöperaties bijvoorbeeld doodeng. Het ministerie vreest minder belastingopbrengsten en een negatief effect op grote fossiele energieproducenten. De decentrale schone energiesector wordt met ingewikkelde en lastige regels klein gehouden.”

In tien stappen naar een duurzame deeleconomie

Om de deeleconomie te stimuleren en te faciliteren doet Liesbeth van Tongeren tien voorstellen. Zo moet de overheid bijvoorbeeld in overleg treden met verzekeraars, om te kijken welke nieuwe verzekeringsproducten kunnen worden aangeboden voor bijvoorbeeld autodelen of huizendelen. Ook stelt ze voor de SER te vragen de arbeidsmarkteffecten van de deeleconomie te onderzoeken. Bij de komende belastingherziening moet gekeken worden op welke wijze simpele belastingregels de lokale op participatie gerichte deeleconomie kunnen faciliteren.

“De regeldruk voor ondernemers moet omlaag, zegt dit kabinet. En de mensen in de deeleconomie wachten met smart op een uitgestoken hand. In plaats van afzijdig te blijven moet de overheid in ieder geval zorgen dat de nieuwe deelmarkt toegankelijk blijft voor kleine, lokale en sociale platforms, en er gesnoeid wordt in het woud aan regels uit de ouderwetse lineaire economie.”