GroenLinks is het niet eens met de inzet van Eurocommissaris Cecilia Malmström voor de nieuwe onderhandelingen over de uitwisseling van passagiersgegevens. Het akkoord dat de Europese Unie met de Verenigde Staten, Canada en Australië heeft gesloten moet verlengd worden. De eurocommissaris presenteerde dinsdag in Straatsburg haar inzet, het zogenaamde onderhandelingsmandaat. In mei van dit jaar nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin het strikte voorwaarden opnam voor dit onderhandelingsmandaat van de eurocommissaris. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt vast dat het niveau van bescherming van gegevens de Europeanen met deze inzet geweld wordt aangedaan.

Sussende goede voornemens

Eurcommissaris Malmström heeft maar gedeeltelijk naar het Europarlement geluisterd. Harde eisen over gegevensbescherming volgens EU-standaarden of bijvoorbeeld concrete mogelijkheden om naar een Amerikaanse rechter te stappen stelt zij niet.

Sargentini: "Malmström komt met sussende goede voornemens, maar de concrete invulling is zo buigbaar als een rietje. We mogen simpelweg niet akkoord gaan met een lager niveau van bescherming van de rechten van Europese burgers.” Maar Sargentini ziet deze inzet die bescherming niet gegarandeerd. “De Amerikanen hanteren niet onze standaarden. Sterker nog, Europese burgers krijgen niet eens dezelfde rechten die Amerikaanse burgers hebben”, aldus Sargentini.

Amerikaanse landingsrechten

Het verlengen van dit akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens is belangrijk voor Europa, omdat de Verenigde Staten de toekenning van landingsrechten koppelen aan de overdracht van de gegevens. Daardoor is de druk om tot een akkoord te komen groot. Het Europees Parlement echter heeft in haar resolutie afgelopen mei zich niet laten leiden door deze druk.

Sargentini wijst erop dat het doel van de gegevensoverdracht verder gaat dan het opsporen en voorkomen van terroristische activiteiten. Daarbij is juist de manier waarop de gegevens worden gedeeld van belang. "Wij eisen als Groene fractie dat deze akkoorden in lijn zijn met de fundamentele rechten van Europese burgers. We accepteren het niet dat passagiersgegevens in bulk naar de Verenigde Staten worden gestuurd en daar worden opgeslagen. Als iemand nergens van verdacht wordt is er ook geen reden om zijn gegevens op te slaan”, stelt Sargentini.