Het Nederlandse ministerie van Justitie kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat Nederlandse bedrijven het niet zo nauw nemen met de wetgeving rond het lozen van afvalwater. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vroeg de Europese Commissie om opheldering. Die antwoordde vandaag dat ze een onderzoek zal instellen.

De Roo, vice-voorzitter van de milieucommissie, is verontrust door het rapport van justitie. "De wetgeving rond afvalwaterlozing is er niet voor niets gekomen. De kwaliteit van het water ging steeds verder achteruit en moest weer op peil gebracht worden. Daarom is de waterwet er gekomen en mogen bepaalde stoffen - zware metalen, pesticiden - niet meer geloosd worden. Het is dan ook zaak dat de bedrijven, ook de Nederlandse, zich aan de wet houden en zelf hun afvalwater zuiveren voor zij het in het riool lozen."

Onderzoek
Uit het onderzoek van het Nederlandse ministerie van justitie bleek dat slechts 67% van de Nederlandse bedrijven zich aan de afvalwaterregels hield. Het onderzoek was gebaseerd op een steekproef van 300 lozingspunten in de industrie, afvalverwerking, op- en overslag en haveninstallaties.

Maatregelen
Vandaag antwoordde de Zweedse eurocommissaris Wallstöm voor milieuzaken dat 'de Europese Commissie blij is' dat de Roo haar op deze wantoestand heeft gewezen. Wallstöm zegt na nadere bestudering van het rapport 'alle nodige maatregelen te nemen´.

Boetes
De Roo: "Rijkswaterstaat wees er bij bekendwording van het rapport op dat overtreding van de regels -gezien de lage boetes - goedkoper is dan de naleving. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan kan het zijn dat boetese voor milieucriminaliteit omhoog moeten."