GroenLinks blijft zich, zowel lokaal als nationaal, verzetten tegen schaliegasboringen in Nederland. Partijleider Bram van Ojik bezoekt vanavond een informatiebijeenkomst van burgerinitiatief schaliegasvrij Boxtel. Minister Kamp schreef eerder vandaag aan de Tweede Kamer dat de risico’s van schaliegas goed te ondervangen zijn en dat proefboringen nodig zijn om de betekenis van schaliegas vast te kunnen stellen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Het onderzoek naar schaliegas gaat op geen enkele manier in op het nut en de noodzaak van schaliegasboringen in Nederland. Ons verzet tegen schaliegas gaat door. Er is voor schaliegas geen draagvlak, geen noodzaak, maar wel risico voor mens en milieu. Waarom zouden we zulke risico’s nemen als we ook kunnen kiezen voor de echte oplossing van schone en veilige energie, zoals zonne-energie?”
 
Bij schaliegaswinning worden onder hoge druk chemicaliën de grond in gespoten wat kan leiden tot vervuiling van het grondwater. Om die reden hebben bijvoorbeeld ook bierbrouwers zich uitgesproken tegen schaliegaswinning. Hoewel het kabinet eerst aanvullend onderzoek wil doen voor het boringen naar schaliegas toestaat, heeft minister Kamp wel gezegd dat proefboringen naar schaliegas nodig zijn. Volgens GroenLinks is dat onzin. De partij roept het kabinet op het moratorium op boringen naar schaliegas te verlengen.
 
Van Tongeren: “Kamp past een salamitacktiek toe; steeds een stapje verder zetten totdat de boringen een feit zijn. Dat is uitermate onverstandig. We moeten nu overstappen op duurzame energie en vervuilende energie achter ons laten.”
 
Vanavond bezoekt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik een informatiebijeenkomst van burgerinitiatief schaliegasvrij Boxtel, in het kader van zijn tour door Nederland langs burgers die zelf het heft in eigen hand nemen en vernieuwing realiseren. Boxtel is één van de locaties die in aanmerking komt van proefboringen. Van Ojik zal daar in gesprek gaan met bewoners die zich grote zorgen maken over de boringen naar schaliegas. 

Luister naar de reactie van Liesbeth van Tongeren op het rapport bij Radio 1