De Europese Commissie wil nog dit voorjaar komen met een voorstel tot betere bescherming van verdachten en gedaagden in strafrechtprocedures. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg dringt al maanden aan op minimumnormen en is dan ook verheugd dat de Europese Commissie nu met voorstellen wil komen.

Buitenweg: "Beter laat dan nooit. Ik breng volgende week, als het Europees Parlement stemt over het Europees arrestatiebevel, opnieuw mijn amendement in stemming dat minimumgaranties voor verdachten voorwaarde zijn voor de inwerkingtreding van een Europees arrestatiebevel. Wat al te gemakkelijk wordt in het huidige voorstel uitgegaan van vertrouwen in de onderlinge rechtsystemen van de lidstaten. Minimumnormen, die in alle lidstaten gelden, ter bescherming van de rechten van verdachten is voor GroenLinks voorwaarde voor een Europees arrestatiebevel."

Vandaag publiceerde de Europese Commissie een document met een eerste inventarisatie van mogelijkheden om in de EU tot minimumnormen voor de bescherming van verdachten te komen. De Europese Commissie nodigt strafrechtexperts uit de lidstaten uit om snel commentaar te leveren zodat de Commissie reeds in juni 2002 met voorstellen kan komen. Reeds in oktober vorig jaar organiseerde GroenLinks een discussieavond over dit onderwerp. Buitenweg: "Dat debat, dat ik samen met Femke Halsema voorzat, liep storm. Bijna alle belangrijke strafrechtexperts in Nederland gaven acte de présence. Op korte termijn willen we deze mensen en zoveel mogelijk andere geïnteresseerden benaderen om te inventariseren hoe we het voorstel kunnen aanvullen en verbeteren.”

Klik hier als u per email een bijdrage aan dit debat wilt leveren, of als u op de hoogte gehouden wilt worden van bijeenkomsten over dit onderwerp

Zie ook het dossier: Europese strafrechtsamenwerking