Geachte heer Wijffels, beste Herman,
Een brief van mij verwacht u wellicht niet en ik zou me ook niet tot u richten als de nood niet hoog was. Ik veronderstel dat u de economische en politieke ontwikkelingen in Nederland op de voet volgt, temeer daar u als informateur de geestelijke vader bent van het huidige kabinet. Net als ik maakt u zich wellicht grote zorgen over de moeizame crisisonderhandelingen in het kabinet, die - nadat ze al rijkelijk laat startten - nu onderbroken zijn voor een lang weekend. Dit weekend vindt het congres van de PvdA plaats en de PvdA-leden zullen de onduidelijkheid gebruiken om hun eigen lijst met eisen op tafel te leggen. Als de politieke onderhandelaars er volgende week niet uitkomen dan staat voor volgend weekend het CDA-congres op de agenda en ook daar zullen eisen worden geformuleerd. Het negatieve effect is dan dat de loopgravenoorlog tussen de twee grootste partijen in het kabinet nog heviger wordt dan deze al is.

De coalitiepartners lijken vooral af te willen koersen op een politieke uitruil. Een compromis dat alledrie de betrokken partijen zo min mogelijk electorale schade oplevert. In dat geval is het best denkbare resultaat een modderig compromis, dat te bescheiden investeringen bevat, in de omstandigheden te grote bezuinigingen en slechts symbolische afspraken over de noodzakelijke hervormingen. Zo'n compromis sleept de drie coalitiepartijen misschien door de economische crisis maar de Nederlandse samenleving niet. U zult het met mij eens zijn dat onze samenleving nu het meeste gebaat is bij forse en snelle investeringen om de werkloosheid af te remmen en bij duurzame hervormingen om de begroting weer op orde te krijgen en de arbeidsmarkt te moderniseren. U zult het ook met mij eens zijn dat dit crisispakket daadkrachtig politiek leiderschap vereist, en de bereidheid van alle betrokkenen om over hun eigen schaduw heen te springen. GroenLinks in ieder geval bereid pijnlijke maatregelen voor haar rekening te nemen, als deze leiden tot meer werk en tot een Green Deal, waarvan u ook een verklaard voorstander bent.

Voor de crisismaatregelen wordt, zoals u weet, het regeerakkoord opengebroken. Aangezien u CDA, PvdA en CU twee jaar geleden wist te overreden tot samenwerking, zou ik nu een dringend beroep op u willen doen om de onderhandelingen heel snel in goede banen te leiden. U heeft daarbij grote kennis van de internationale en nationale economie en in uw carriere meermalen aangetoond dat u in moeilijke onderhandelingsomstandigheden uitkomst kunt bieden. Bovendien bent u zich er ook zeer van bewust dat de economische en klimaatcrisis gelijktijdig en samen moeten worden bestreden. Begin volgende week wil ik de premier verzoeken om u tijdelijk de leiding te geven om de onderhandelingen  over een nieuw regeerakkoord heel snel vlot te trekken en in de gewenste richting te duwen. Ik hoop dat u dit verzoek wilt ondersteunen door uw bereidheid om te hulp te schieten, kenbaar te maken.

In afwachting van uw reactie groet ik u hartelijk,

Femke Halsema
(Fractievoorzitter GroenLinks)