Farah Karimi protesteert tegen het bezoek van de Kazachstaanse president Nazarbayev aan Nederland. In Kazachstan worden de mensenrechten ernstig geschonden. De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn zeer beperkt. In een open brief vraagt Karimi daar aandacht voor en laat zij weten dat Groenlinks geen bijeenkomst wil met Nazarbayev.

Aan De Voorzitter van de Vaste Kamer Commissie Buitenlandse Zaken

Van Farah Karimi

Betreft bezoek Nazarbayev

Datum 25 november 2002

Geachte heer de Haan,

Op woensdag 27 november 2002 brengt de Kazachstaanse president, dhr. Nazarbayev, een officieel bezoek aan Nederland. In het programma is een ontmoeting opgenomen met de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Economische Zaken uit de beide Kamers der Staten-Generaal.

In de Republiek Kazachstan lapt de president de mensenrechten aan zijn laars. Het Amnesty rapport 2002 toont dat ondubbelzinnig aan. De doodstraf wordt nog steeds toegepast, marteling in detentiecentra wordt veelvuldig toegepast, en leden van het Uighur-volk worden vervolgd. Volgens Human Rights Watch is de corruptie binnen regeringskringen enorm. Er is sprake van grote beperkingen als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Het kortwieken van de media is de normaalste zaak in Kazachstan. De detentie van de journalist Sergej Duvanov is bijvoorbeeld omstreden. Niemand weet of deze man nog leeft. Critici van de president worden hard aangepakt.

De belofte van President Nazerbayev, in 1999 gedaan aan de OSVSE, om het kiesstelsel te hervormen, is niet nagekomen. Integendeel zelfs. De Europese Commissie heeft formeel geprotesteerd tegen de invoering van de nieuwe media-wetten in april 2001, vanwege de verdergaande inperking van de persvrijheid.

Het Amerikaanse State Department onderschrijft bovenstaande kritiek.

De fractie van GroenLinks heeft op grond van de grove mensenrechtenschendingen in Kazachstan grote moeite met de voorgenomen ontvangst van de President van Kazachstan in Nederland. Mijn fractie heeft dan ook besloten om 27 november 2002 niet bij de ontmoeting aanwezig te zijn. We verzoeken u dit aan dhr. Nazarbayev en de aanwezigen kenbaar te maken.

Met vriendelijke groet,

Farah Karimi