Beste Jan,

Naar aanleiding van de publiciteit de afgelopen dagen over onze onderlinge verhouding heb ik de behoefte een paar opmerkingen te maken.

Je zegt in het interview met de Volkskrant dat jullie voor ons de hoofdvijand zijn geworden en dat het onze strategie zou zijn om te kijken hoe we de SP een hak kunnen zetten.

Ik kan je geruststellen. Jullie zijn niet onze hoofdvijand, integendeel. Voor zover je die term al zou willen gebruiken is dat van toepassing op "rechts" in de politiek. Dat bestrijden is onze strategie en kost ons ook verreweg de meeste energie.

Juist ons pleidooi om meer met jullie en de PvdA samen te werken tegen onzalige plannen van dit kabinet is daar een uitdrukking van.

Ondanks het feit dat we veel met elkaar delen is er natuurlijk ook sprake van verschillen in opvatting en wijze van optreden. Maar er is meer wat ons bindt dan wat ons scheidt.

Toen ik aan het slot van onze persconferentie over het verkiezingsmanifest gevraagd werd naar verschillen met de PvdA en SP heb ik die vraag met een enkel voorbeeld, de benadering van de LPF de afgelopen maanden, beantwoord. Dit overigens zonder zelf het woord opportunistisch in de mond te nemen.

Dit voorbeeld is hier en daar wel erg uitvergroot. Toch wil ik niet de media de schuld geven. Ik betreur het beeld dat is ontstaan en neem daar ook de verantwoordelijkheid voor.

Als ik door die opmerking ongewild aanleiding heb gegeven tot een beeld van verwijdering tussen jullie en ons wil ik ook de omgekeerde stap weer zetten.

We hebben de afgelopen jaren vaak samen en soms succesvol oppositie gevoerd. Daar zijn we ook beide sterker van geworden.

Die draad wil ik weer oppakken.

In de hoop dat links weer sterker wordt dan na 15 mei het geval is en in de verwachting dat dit zowel voor jullie als voor ons zal gelden.

Wat mij betreft zetten we een punt achter deze ongelukkige communicatie.

Zullen we snel een bakkie koffie drinken?

Met vriendelijke groeten,

Paul Rosenmöller.