Maandag 11 december zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens geworden over de voortgang van de onderhandelingen met Turkije. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is blij verrast over de toezegging van de ministers om de economische isolatie van het Turkse Noord-Cyprus op te heffen.

Lagendijk: "Indien er een einde komt aan de blokkade van het Turkse deel van Cyprus, dan ga ik ervan uit dat Turkije aan zijn verplichtingen voldoet en al haar havens en vliegvelden openstelt. De kwestie Cyprus is dan voorlopig opgelost in afwachting van een alomvattende oplossing onder vlag van de Verenigde Naties."

De EU-ministers zeiden verder dat er drie evaluatiemomenten moeten komen waarop Europa de onderhandelingen met Turkije eventueel kan stopzetten. "Als de kwestie Cyprus inderdaad in het voorjaar van tafel is dan zijn deze evaluatiemomenten ook niet meer nodig. Ook vervalt dan de noodzaak voor het bevriezen van een gedeelte van de onderhandelingen (8 van de 34 hoofdstukken, die vooral te maken hebben met het vrije verkeer van goederen en diensten). Turkije krijgt dan de kans om te laten zien dat het vast van plan is om de hervormingsagenda voort te zetten," aldus Lagendijk.