Onlangs werd bekend dat er veel gefraudeerd wordt met de Europese rijtijdenwet voor chauffeurs. Vrachtwagenchauffeurs krijgen van hun baas valse verlofbrieven mee, waardoor ze de rijtijdenwet konden omzeilen. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman vroeg de Europese Commissie om opheldering.
schriftelijke vraag
De Volkskrant berichtte op 12 december over veelvuldige fraude en overtreding van de rijtijdenwet middels verlofbrieven. Bij overlegging van een verlofbrief vervalt de plicht om tachograaf-schijven van de vorige rijdagen te laten zien. Met een valse verlofbrief kan zo extra rijtijd gerealiseerd worden en de Europese wet, die verkeersveiligheid bevordert en de chauffeurs beschermt tegen uitputtend lange dagen, omzeild worden. Bouwman, voorzitter van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid, is bezorgd over deze ontwikkeling en wil van de Europese Commissie weten of dergelijke praktijken ook in andere lidstaten voorkomen. De Europese Commissie moet op korte termijn maatregelen nemen om aan deze frauduleuze praktijken in Nederland en mogelijk andere lidstaten een eind te maken.
De oorzaken van frauduleus gedrag ziet Bouwman in de morrdende concurrentieslag in het Europese wegvervoer. De vrachtwagenchauffeurs zijn de laatste schakel in de transportketen, de sluitpost. Zij worden het slachtoffer van te grote marktmacht van verladersorganisaties. Die verladers uitoefenen dusdanige prijsdruk uit, dat chauffeurs gedwongen worden tot onverantwoord lange werkdagen en -weken", aldus Bouwman.
Schriftelijke parlementaire vraag
Datum: 17 december 2002
Indiener(s): Theo Bouwman, (GroenLinks) Nederland
Betreft: Fraude met verlofbrieven in het wegvervoer, in Nederland en overige EU-lidstaten
Tekst:
Het Nederlandse dagblad 'de Volkskrant' berichtte op 12 en 13 December jongstleden over veelvuldige fraude en overtreding van de rijtijdenwet, met verlofbrieven die vrachtwagenchauffeurs van hun baas mee krijgen. Aangezien bij overlegging van een verlofbrief de plicht vervalt om tachograaf-schijven van de vorige rijdagen hoeven te laten zien, kan met een valse verlofbrief extra rijtijd gerealiseerd worden.
Wil de Commissie onderzoeken of dergelijke praktijken ook in andere lidstaten dan Nederland voorkomen en daarover op korte termijn rapporteren?
Is de Commissie bereid op korte termijn maatregelen te nemen om aan deze frauduleuze praktijken in Nederland en mogelijk andere lidstaten een eind te maken, zo ja, wil zij mededelen op welke wijze zij dit zal doen?
Deelt de Commissie met vraagsteller de mening dat chauffeurs in het wegvervoer, als laatste schakel in de transportketen, slachtoffer zijn van de te grote marktmacht van verladersorganisaties, die zodanige prijsdruk kunnen uitoefenen dat chauffeurs gedwongen worden onverantwoord lange werkdagen en werkweken te maken?