GroenLinks wil van minister Rosenthal en minister Opstelten weten wat zij vinden van het offline halen van Megaupload en de arrestatie van een Nederlander daarbij. Gisteren werd Megaupload bij een wereldwijde actie, in opdracht van de FBI, lamgelegd. In Nieuw-Zeeland werden vier verdachten opgepakt, onder wie een 29-jarige Nederlander. Tweede Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi hebben schriftelijke vragen gesteld.

Via Megaupload kunnen internetters tegen betaling omvangrijke computerbestanden delen.

Ook Nederlandse journalisten en bloggers maken veelvuldig gebruik van Megaupload om eigen beeldmateriaal op te slaan en te versturen.

GroenLinks ziet dat door deze FBI-gecoordineerde actie journalisten, bloggers en vele miljoenen internetgebruikers worden gecensureerd en wil dan ook van de minister weten wat er met het materiaal van deze journalisten en bloggers gebeurd.

El Fassed: “Opnieuw wordt er poker gespeeld met de digitale vrijheid. Acties als deze brengen vrijheid en openheid van het internet enorme schade toe.”

Er zijn vier personen, onder wie een Nederlander, aangehouden op verdenking van samenzwering tot deelname aan een criminele organisatie en samenzwering om auteursrechtinbreuk te plegen.

De maximumstraffen in de Verenigde Staten die op deze misdrijven staan zijn respectievelijk 20 en 5 jaar.

Dibi: "Ik wil dat mijn Nederlandse overheid instaat voor de rechtsbescherming van Nederlanders. Ook wil ik precies weten welke risico’s Nederlandse gebruikers van nieuwe media lopen op Amerikaanse strafvervolging.”

Vragen van de leden El Fassed en Dibi (beide Groenlinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken over de Amerikaanse actie tegen Megaupload en de arrestatie van een Nederlander

1.    Kent u de berichten over het offline halen van Megaupload en de arrestatie van een Nederlander? (1)

2. Hoe beoordeelt u deze door de FBI gecoordineerde internationale actie in het kader van internetvrijheid?

3.    Krijgt de in Nieuw Zeeland gearresteerde Nederlander consulaire bijstand van het Nederlands consulaat-generaal in Auckland? Zo neen, waarom niet?

4.    Wat wordt hem precies tenlaste gelegd? Kunt u dit toelichten?

5.    Klopt het dat de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam hebben meegewerkt aan deze zaak? Werd dat gedaan op verzoek van de FBI? Wanneer werd dat verzoek precies gedaan? Kunt u dit toelichten?

6. Welke afspraken zijn er tussen Nederland en de Verenigde Staten gemaakt in dit soort zaken over samenwerking, informatieuitwisseling, opsporingsmethoden en mogelijke uitlevering? Kunt u dit toelichten?

7.    Klopt het dat Nederlandse servers in beslag zijn genomen? Door wie zijn die servers in beslag genomen en met welke redenen?

 

8.    Bent u bekend met Nederlandse journalisten en bloggers die veelvuldig gebruik hebben gemaakt van Megaupload om eigen  beeldmateriaal op te slaan en te versturen? Deelt u de mening dat met  deze door de FBI-gecoordineerde actie  journalisten, bloggers en vele miljoenen internetgebruikers worden gecensureerd? Wat is er met het  materiaal van deze journalisten en bloggers gebeurd? Kunt u dit  toelichten?

9. Deelt u onze mening dat met het volledig offline halen van sites de persvrijheid en de vrijheid van informatievergaring wordt geschonden?  Zo neen, waarom niet?

10.   Is dit de eerste zaak waarin de Nederlandse politie en het OM samenwerken met de Department of Justice Task Force on Intellectual  Property? Hoe vaak heeft de Nederlandse politie en justitie met deze Amerikaanse taskforce samengewerkt?