Een 'statuut der leden' lijkt in zicht. Dat statuut moet o.a. een einde maken aan de grote salarisverschillen tussen europarlementariërs. GroenLinks-europarlementarier Kathalijne Buitenweg is blij als er eindelijk een regeling komt, maar vindt de pensioenregeling 'niet uit te leggen' en de verantwoording voor de onkostenregeling nog te mager.

Op de valreep van haar voorzitterschap legde Luxemburg deze week een voorstel ter tafel voor een 'statuut der leden'. Een gevoelige kwestie die al zeker tien jaar sleept. Buitenweg is blij met dit initiatief maar vindt de pensioenregeling onacceptabel."Een eigen bijdrage aan het pensioen ontbreekt. Ieder ander betaalt mee aan de opbouw van zijn eigen pensioen. Dus dat zou een volksvertegenwoordiger ook moeten doen. Dit voorstel is niet uit te leggen in een tijd waarin aan burgers gevraagd wordt de broekriem aan te halen en in landen als Duitsland grote ingrepen in de sociale zekerheid plaatsvinden", aldus Buitenweg.

Verschillen in inkomen
Belangrijkste vooruitgang is dat het 'statuut der leden' de schadeloosstelling van alle europarlementariërs gelijkschakelt. Nu zijn er grote verschillen. Zo krijgen Duitsers en Italianen zo´n 10.000 euro per maand en Spaanse afgevaardigden 3.000 euro per maand. Met het statuut zouden alle Europese volksvertegenwoordigers hetzelfde ontvangen; 7.000 euro bruto. Daar gaat 25% vanaf aan Europese belasting en sociale heffing of - als een lidstaat dat wil - de hogere nationale belasting. GroenLinks pleitte al eerder voor Nederlandse belasting voor Nederlandse europarlementariërs.

Onkostenregeling
Met een eenduidige onkostenvergoeding voor alle afgevaardigden in Brussel wordt ook de huidige onkostenregeling aangepast. Daar heeft GroenLinks samen met andere hervormingsgezinde partijen lang voor gestreden. De huidige methode is ons een doorn in het oog, omdat het vaak wordt gebruikt om het persoonlijk inkomen op te krikken. GroenLinks pleit al jaren voor declaratie op basis van werkelijk gemaakte kosten. Bonnetjes inleveren dus. "In het voorstel wordt dit wel geregeld voor de reiskosten, maar helaas blijft voor kantoor een forfaitair bedrag gelden. De Groene fractie dient daarom een aantal amendementen in."

Om te voorkomen dat de europarlementariërs over hun eigen salaris beslissen gaat een nieuw statuut in na de verkiezing van een nieuw Europees Parlement (2009). Op 23 juni stemt het Europees Parlement over het definitieve voorstel.

Link
- jaarverslagen, afdrachtsregeling, en financiele overzichten GroenLinks

Eerdere nieuwsberichten
- GroenLinks en PvdA willen efficiënt en transparant EP (11 jan 2005)
- GroenLinks wil Nederlandse belasting op salaris europarlementariërs (17 dec 2003)
- CDA blokkeert totstandkoming statuut europarlementariërs (4 dec 2003)
- Hervorming onkostenregeling europarlementariërs vertraagd (4 juni 2003)
- Vertraging dreigt voor hervorming onkostenregeling europarlementariërs (2 juni 2003)