Oppositie steunt plan GroenLinks voor strenge aanpak mestfraude

Vorige maand maakte NRC duidelijk hoe omvangrijk mestfraude in Nederland is. Een derde van de handelaren, vervoerders en verwerkers van mest is veroordeeld, beboet of leeft regels niet na. GroenLinks wil daarom strenge aanpak van mestfraude en meer handhaving.

Vorige maand maakte NRC duidelijk hoe omvangrijk mestfraude in Nederland is. Een derde van de handelaren, vervoerders en verwerkers van mest is veroordeeld, beboet of leeft regels niet na. GroenLinks wil daarom strenge aanpak van mestfraude en meer handhaving. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff diende vandaag een motie in die werd ondertekend door alle oppositiepartijen behalve Forum voor Democratie.

Grashoff: ‘Die enorme berg mest is een gevaar voor onze gezondheid, onze natuur en ons drinkwater. Nederland heeft te lang weggekeken bij grootschalige fraude en daar moet nu een eind aan komen.’ 

Nederland heeft het meeste koeien, kippen en varkens van Europa. Dat betekent ook dat ons land met een enorme hoeveelheid mest te maken krijgt. In mest zitten stoffen als stikstof en fosfaat. Als er teveel van deze stoffen in de grond terecht komen is dan is dat slecht voor het grondwater. Maar ook het aantal soorten beestjes en planten gaat achteruit. Boeren mogen daarom niet alle mest over hun eigen land strooien maar moeten een deel daarvan afvoeren. Dat kost veel geld en dus loont het om daarmee te frauderen en dat is dan ook de dagelijkse praktijk. 

Op dit moment is er weinig handhaving op het mestbeleid. Mestcriminelen kunnen daarom makkelijk hun gang gaan. Als het aan Grashoff en de oppositiepartijen ligt wordt er veel beter gecontroleerd.