Een reactie op de doorberekening van het Klimaatakkoord en het nieuws over de CO2-belasting dat daarop volgde.

'Er komt een CO2-belasting voor vervuilende bedrijven en de rekening mag niet bij de huishoudens terecht komen.' Nadat de doorrekening van de plannen van het kabinet gisteren bekend waren gemaakt, kwam premier Rutte op een persconferentie met deze verrassende aankondiging.

Een paar uur eerder kwam het PBL, dat de kabinetsplannen doorrekent, met belangrijk nieuws: het kabinet gaat de klimaatdoelstellingen met de huidige plannen niet halen en de rekening zou vooral bij de burger terecht komen. Uit de persconferentie van de premier bleek dat het kabinet gedraaid is: er komt een CO2-belasting voor vervuilende bedrijven en de rekening mag niet bij de huishoudens terecht komen.

Al jaren pleit GroenLinks voor exact deze plannen. Daarom is deze draai opvallend: in 2017 waren dit nog 'hele rare plannen van GroenLinks', en toen het wetsvoorstel voor CO2-belasting dit jaar werd gelanceerd werd Jesse Klaver nog 'levensgevaarlijk' genoemd door Hans de Boer (VNO-NCW). Nu blijken de plannen inderdaad realistisch. En dat is heel goed nieuws voor het klimaat.

De aankomende verkiezingen gaan over het klimaat. En hoewel het kabinet een goede eerste stap heeft gezet, is het belangrijk dat GroenLinks aan tafel zit. Dat is de beste garantie dat deze plannen werkelijkheid worden en de beste garantie op een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.

Bekijk de persconferentie van GroenLinks hier