GroenLinks, PvdA en SP willen afspraken over WVG-pakket vastleggen.

Door ingrijpen van coalitiepartijen CDA, VVD en D66 is het voorstel om de Wet Voorzieningen Gehandicapten te wijzigen van de agenda gevoerd. Merkwaardig, omdat het voorstel hiertoe al lang gereed is. Het voorstel legt minimale rechten op voorzieningen en hulpmiddelen vanuit de WVG vast, waarbij de gemeenten het maatwerk invullen.

Vooral de positie van de VVD is opmerkelijk. Zij steunden, evenals PvdA en SP, het amendement van GroenLinks, waarin minimale kwaliteitseisen duidelijker worden vastgelegd. Nu wil de VVD het onderwerp niet meer in het openbaar behandelen.

De drie coalitiepartijen voeren aan dat zij willen wachten op een nieuwe 'Dienstenwet', die er op z'n vroegst in 2006 zal zijn. In die Dienstenwet zouden mogelijk ook verstrekkingen van AWBZ en WVG worden vervat. De vraag is of hier geen bezuinigingsmotieven meespelen.

Kennelijk doet het er niet toe dat in de tussentijd het recht van gehandicapten en ouderen op voorzieningen, die voor hen noodzakelijk zijn om volwaardig in de maatschappij mee te kunnen draaien, niet goed is vastgelegd.

Evelien Tonkens (GroenLinks)

Marjo van Dijken (PvdA)

Agnes Kant (SP)