Het Europees Parlement nam woensdag een zeer controversieel voorstel aan voor de opslag van dataverkeer. De motie van de groenen om het voorstel in zijn geheel te verwerpen kon niet rekenen op een meerderheid. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het door de christendemocraten en de socialisten ondersteunde voorstel om bel- en internetgegevens van Europeanen langdurig op te slaan geen effectieve manier om terrorisme en georganiseerde misdaad te bestrijden.

“Het voorstel dat er door de Britten, die momenteel het voorzitterschap van de EU bekleden doorheen is gejaagd, bevat ronduit onzinnige maatregelen. We hebben onze mond vol van betere regelgeving vanuit Europa, maar dit is een fraai staaltje van hoe het niet moet. Waarom moet er bijvoorbeeld vastgelegd worden hoe lang iemand precies online is terwijl steeds meer mensen over een vaste internetverbinding beschikken. En wat is het nut van maatregelen die heel veel geld kosten en die kwaadwilligen heel makkelijk kunnen omzeilen,” aldus Buitenweg.

Buitenweg vindt dat het geld beter gestoken kan worden in gerichte opsporing, betere analyse van bestaande gegevens en meer samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Het opslaan van een enorme berg gegevens maakt van  het filteren bijna een onmogelijke taak. “Uit terroristische aanvallen uit het verleden moeten we de les trekken dat er geen gebrek was aan gegevens, maar dat die gegevens niet op tijd met elkaar zijn gedeeld en geanalyseerd”.

Bekokstoofd compromis
Het compromis dat eerder deze maand werd bekokstoofd door de christendemocraten en de socialisten met de Europese ministerraad is op cruciale punten een verslechtering ten opzichte van het voorstel dat de justitiecommissie van het Europees Parlement had aangenomen.

Zo is de maximale duur van de opslag, twee jaar, veel langer dan wat het Parlement aanvankelijk wilde. Ook zijn de nationale regeringen nu niet verplicht om de kosten die de maatregel oplevert voor de telecom- en internetproviders te vergoeden. Zo zullen de kosten van deze massale surveillance uiteindelijk worden doorberekend aan de burger.

Zie ook: