De Europese financiering van onderzoek op primaten (apen) moet binnen 2 jaar worden afgebouwd, tenzij kan worden aangetoond dat deze proeven noodzakelijk zijn voor een substantiële verbetering van de volksgezondheid. Bovendien zijn nieuwe onderzoeksprojecten uitgesloten waarbij homonoïde primaten, mensapen, worden gebruikt.

Onder deze laatste groep vallen de chimpansees, bonobo´s, gorilla´s, gibbons en orang oetangs. Tenslotte moeten met spoed middelen worden vrijgemaakt voor alternatieve onderzoeksmethoden en voor investeringen in dierenwelzijn en goede groepshuisvesting.

Dit is de strekking van het compromis tussen GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg, Hanja Maij-Weggen van het CDA en Dorette Corbey van de PvdA over stopzetting van Europese financiering van het Biomedisch Primaten Onderzoekscentrum (BPRC) in Rijswijk, dat zij vandaag zijn overeengekomen.

Eerdere voorstellen haalden afgelopen week geen meerderheid in de vaste commissie voor de begroting van het Europees parlement, die momenteel werkt aan de begroting voor 2002. Dit nieuwe voorstel komt in de zittingsweek van 22 tot 25 oktober aanstaande in stemming tijdens de eerste lezing van de begroting.