Deze week liet het programma Netwerk in twee uitzendingen zien, dat er sprake is van onacceptabele vormen van geweldtoepassing bij de uitzetting van vreemdelingen. GroenLinks eist van minister Verdonk dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan en dat er aan misstanden een einde wordt gemaakt.

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over geweldtoepassing bij uitzettingen

1. Kent u de uitzendingen van Netwerk over het uitzettingsbeleid in de praktijk?

2. Klopt het dat vreemdelingen verwijderd worden met volstrekt onacceptabele methoden zoals het dichtknijpen van halsslagaders, verwurging en het toedienen van medicijnen? Zo ja, wanneer bent u bekend geraakt met deze onacceptabele toestanden en welke maatregelen heeft u getroffen om deze ontoelaatbare methoden te bestrijden?

3. Klopt het dat de Commissie Toezicht Detentieplaatsen hierover heeft gerapporteerd en heeft geconstateerd dat de gebruikte methoden in sommige gevallen mensonwaardig te noemen zijn? Zo ja, wanneer is dit rapport bij u bekend geraakt? Bent u bereid dit rapport aan de Kamer te zenden?

4. Klopt het dat de Nationale Ombudsman recent een vernietigend rapport over deze uitzettingspraktijken heeft opgesteld? Zo ja, wat is uw reactie hierop geweest?

5. Welke maatregelen neemt u om zo snel mogelijk een einde te maken aan ontoelaatbaar geweldsgebruik bij uitzettingen?

6. Al jaren bereiken ons signalen over misstanden bij het uitzetten van vreemdelingen door de Koninklijke Marechaussee. Bent u bereid hier nader onafhankelijk onderzoek naar te laten uitvoeren?