Eurocommissaris voor Noodhulp Kristalina Georgieva gaf dinsdag in het Europees Parlement tekst en uitleg over de overstromingen in Pakistan en de steun van de Europese Unie aan het land. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini riep op om in wederopbouwprogramma naast het herbouwen van wegen en scholen, ook te werken aan het democratisch gehalte van het land en het weerbaar maken van de bevolking, vrouwen voorop. Maar eerst moet er genoeg geld opgehaald worden voor de noodhulp.

Te weinig geld

De Europese Commissie heeft nu 70 miljoen euro voor noodhulp toegezegd aan Pakitstan. Georgieva was duidelijk: Het is lang niet genoeg, maar het geld is op. Bovendien is het orkaanseizoen nog niet afgelopen, er kunnen nog plaatsen in de wereld bijkomen die noodhulp nodig hebben.

De Verenigde Naties schatten dat er nu 465 miljoen dollar nodig is, terwijl er tot nu toe 291 miljoen beschikbaar is gesteld. Sargentini: “Ik ben bang dat we de conclusie kunnen trekken dat de internationale gemeenschap weinig gul geeft.”

De Pakistaanse overheid staat bekend om haar corruptie. Sargentini vindt daarom terecht dat de internationale gemeenschap wantrouwig is. “Toch is dat geen reden om de zeventien miljoen getroffen Pakistaanse burgers aan hun lot over te laten”, aldus Sargentini.

De positie van vrouwen

In de berichtgeving over de ramp komt het lot van vrouwen en meisjes maar mondjesmaat aan de orde. De positie van de vrouw in Pakistan is ronduit slecht. In overvolle vluchtelingenkampen lopen zij groter risico op geweld, seksueel geweld en mensenhandel. Geschat wordt dat honderdduizend vrouwen in het getroffen gebied hoogzwanger zijn. Voor hen zijn goede hygiënische omstandigheden cruciaal. Een deel van de noodhulp moet specifiek gericht zijn op vrouwen. “Zo voorkomen we dat de positie van vrouwen in Pakistan niet nog verder onder druk komt te staan”, stelt Sargentini.