Het Europees Parlement debatteerde dinsdag voor het eerst over de Panama Papers, die grootschalige belastingontduiking aan het licht brachten.  Het keihard aanpakken van belastingontduiking en -ontwijking staat al jaren hoog op de agenda van GroenLinks: Op initiatief van Europarlementariër Judith Sargentini zijn EU-landen sinds vorig jaar verplicht een openbaar register voor uiteindelijk belanghebbenden (het UBO-register) aan te leggen.

“Dit register maakt het mogelijk om te weten wie achter schimmige bedrijfsconstructies schuilt en daarmee heimelijk geld doorsluist”, legt Sargentini uit. “Het speelt dus een belangrijke rol in het bestrijden van deze praktijken van belastingontduiking en -ontwijking.”

Hoewel EU-landen tot de zomer van 2017 de tijd hebben om de vierde anti-witwasrichtlijn, waar het register deel van uitmaakt, om te zetten in nationale wetgeving, roept Sargentini op het proces te versnellen. “Lidstaten moeten alles in werking stellen om belastingontwijking aan te pakken en brievenbusfirma's tegen te gaan.” Het UBO-register speelt hierbij een cruciale rol: het maakt onderzoeksjournalistiek zoals we bij LuxLeaks, SwissLeaks en nu de Panama Papers hebben gezien, mogelijk en dat blijkt keer op keer toch nodig, want lidstaten verzaken grondige actie te ondernemen.”

De Europese Commissie wil de richtlijn verder aanscherpen, ook met het oog op de financiering van terrorisme. Sargentini: “Dit is het moment voor de Europese Unie om hardere wetgeving te maken op bestrijding van belastingontwijking en de gaten die nog bestaan, zoals met betrekking tot trusts, te dichten.”