Het Europees Parlement stemde vandaag eensgezind over de versnelde regeling ter bevriezing van financiële middelen van terroristische organisaties en personen. Kathalijne Buitenweg is echter bang dat de Raad van Ministers het voorstel dusdanig wijzigt, dat zowel het Parlement als het Hof buitenspel komen te staan.

Het bevriezen van financiële middelen is een effectieve manier om terroristische organisaties vleugellam te maken. De Groenen/EVA, waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft daarom ingestemd met de versnelde procedure waar de Europese Commissie om had gevraagd. Buitenweg: “Inmiddels is echter duidelijk geworden dat het Europees Parlement zich heeft moeten uitspreken over een voorstel dat in de Raad van Ministers op weinig enthousiasme kan rekenen.”

Het is zorgwekkend, vindt Buitenweg dat de Raad, die maandag over dit punt moet beslissen, problemen heeft met artikel 308 als rechtsbasis. Dit artikel zit in de gemeenschapspijler, de eerste pijler. Door dit artikel als rechtsbasis voor het voorstel te gebruiken is de rol van het Hof van Justitie gegarandeerd en dus ook de beroepsprocedures van burgers. De lijst met terroristische organisaties en personen wordt de komende jaren sterk uitgebreid. Welke definitie van terrorisme daarbij gehanteerd wordt is nog onbekend. Buitenweg: “Het is belangrijk dat mensen beroep kunnen aantekenen tegen het feit dat zij op de lijst voorkomen. Fouten kunnen bij het opmaken van zo’n lijst nooit worden uitgesloten. Er kunnen bijvoorbeeld meer mensen met gelijkluidende namen op de aardbol rondlopen. Een correctiemechanisme is dus noodzakelijk.”

Buitenweg is allerminst te spreken over de opstelling van de Raad van Ministers. Buitenweg: “Daar waar het Europees Parlement bereid is snel en daadkrachtig op te treden, laat de Raad zich van z´n slechtste kant zien. Niet alleen traineren ze een noodzakelijke verordening, ook probeert het hardnekkig zowel het Europees Parlement als het Europese Hof van Justitie buiten spel te zetten.”