De Participatiewet zorgt er niet voor dat mensen met een arbeidshandicap kunnen meedoen, maar maakt dat zij het zelf maar uit moeten zoeken. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman aan de vooravond van de behandeling van de Participatiewet in de Tweede Kamer. Zij heeft hevige kritiek op de geplande miljardenbezuiniging op mensen met een arbeidshandicap. Voortman vreest dat door de wet meer mensen met een arbeidshandicap thuis komen te zitten, met name omdat veel banen in de sociale werkvoorziening verloren gaan, terwijl nog allerminst zeker is dat de banen bij reguliere werkgevers er ook echt komen. Ook vindt ze dat er te weinig ruimte voor mensen is om de hulp te krijgen die bij hun past.

Linda Voortman: “Dat er 2 miljard bezuinigd moet worden staat vast, maar of mensen de hulp die ze nodig hebben krijgen is nog heel vaag. De VVD-garanties op bezuinigingen zijn keihard, de PvdA-beloftes op een goede toekomst voor mensen met een beperking zijn boterzacht.”

In de Participatiewet staat dat alle Wajongeren herkeurd worden en nieuwe Wajongeren voortaan onder de bijstand komen te vallen.  Wajongeren met arbeidsvermogen worden op hun uitkering gekort.  Bovendien worden in de Participatiewet de Sociale Werkvoorzieningen in rap tempo afgebouwd, terwijl er geen reëel perspectief op nieuwe banen bestaat bij reguliere werkgevers. Op dit moment zijn er 100.000 mensen werkzaam in een sociale werkplaats. Binnenkort is er maar voor 30.000 van hen beschut werk over. Het kabinet vertrouwt erop dat werkgevers de komende jaren tienduizenden extra werkplekken gaan creëren voor mensen, maar Voortman wijst erop dat er nu al 700 000 mensen werkloos zijn, met wie de mensen die nu in de Sociale Werkvoorziening werken straks moeten concurreren voor werk. Daarnaast heeft de partij moeite met een herkeuring van alle Wajongers terwijl er zo enorm bezuinigd wordt op reintegratie en begeleiding.

Voortman: “De herkeuring lijkt alleen bedoeld te zijn om te kijken wie er 5% gekort kan worden op zijn uitkering. Deze strafkorting zorgt er echt niet voor dat ze gemakkelijker aan het werk komen. Kennelijk denkt Klijnsma dat Wajongers voor hun lol een uitkering hebben. Veel Wajongers willen juist niets liever dan werken. Om ze aan het werk te krijgen moet je in mensen investeren in plaats van ze te straffen.”

GroenLinks zal ervoor pleiten om pas de Sociale Werkvoorziening af te bouwen als er daadwerkelijk reguliere banen voor de mensen gerealiseerd zijn. Bovendien wil Voortman dat mensen ook kunnen kiezen voor een persoonsgebonden budget kunnen om, door investeren in begeleiding, aanpassingen en re-integratie, aan het werk te komen. Voortman: “Als je wil dat mensen zelfredzaam worden, moet je ze daar de steun die ze nodig hebben bij geven in plaats van ze aan hun lot over te laten.”