GroenLinks-Tweede Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis trekken hun kandidatuur voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in. Beide Kamerleden wensen de nieuwe kandidaten succes met de komende campagne en het realiseren van de GroenLinks idealen.

Mariko Peters is woordvoerder buitenlandse zaken, cultuur, auteursrechten en media. Ze stond na de val van het laatste kabinet-Balkenende aan de wieg van de voortzetting van de Nederlandse samenwerking met Afghanistan, waar zij vroeger als diplomaat werkte.

Peters: “Ik ben verheugd dat er door ons initiatief tijdens de afgelopen kabinetsperiode ook meer aandacht kwam in het buitenlandbeleid voor de veiligheid van burgers, transparante diplomatie, internetvrijheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland.”

Peters' verzet tegen de cultuurbezuinigingen werd in het lenteakkoord bekroond met het terugdraaien van een deel van deze bezuiniging en de BTW-verhoging. Ook wist zij de afschaffing van de Wet Werken & Inkomen Kunstenaars (WWIK) deels te voorkomen en zette zij stappen die het auteursrecht moderniseren. Onlangs lanceerde zij een initiatiefvoorstel voor meer informatievrijheid en transparantie van bestuur. Dat wetsvoorstel gaat deze zomer nog naar de Raad van State.

Peters: “Het was een waanzinnig eervolle uitdaging om in deze woelige tijd als Kamerlid vanuit de oppositie politieke verhalen te maken en ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving. Daar ligt mijn motivatie. Bij de komende verkiezingen zal het zwaartepunt van het debat bij andere zaken liggen. Ik heb zin om weer andere dingen te doen en ga me daar deze zomer op beraden.”

Bruno Braakhuis is woordvoerder financiën en economische zaken. Hij blikt tevreden terug op zijn periode. Hij boekte tastbare resultaten in de debatten over de financiële crisis, telecom en belastingontwijking. Braakhuis zorgde voor een meerderheid voor de zogenaamde netneutraliteit. Telecomaanbieders mogen geen extra kosten meer rekenen voor gebruik van hun netwerk. Hij zette het onderwerp belastingontwijking stevig op de agenda. In de debatten over de financiële crisis zette Braakhuis zich in voor meer democratische controle op de Europese besluitvorming.

Braakhuis: “De afgelopen tijd heb ik hier lang en diep over nagedacht. Na de val van het kabinet moest ik veel eerder nadenken of ik me nog beschikbaar wilde stellen voor een nieuwe periode van mogelijk vier jaar. Ik heb besloten dit niet te doen. Dit werk heeft prachtige kanten en ik ben buitengewoon dankbaar, dat GroenLinks me de kans heeft geboden om dit werk te mogen doen. Maar ik verlang tegelijkertijd ook terug naar het bedrijfsleven, waar ik ook vandaan kom. Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht, want in de mediacratische democratie bestaat privé nauwelijks meer. Dan moet je zoveel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate. Ik ben trots op wat ik heb bereikt, en dat draag ik graag over aan mijn opvolger.”