GroenLinks Europarlementariër Alexander de Roo is bezorgd, erg bezorgd over een ambitieus waterplan dat de Spaanse regering gelanceerd heeft. Een 1000 kilometer lange pijplijn van de Pyreneeën naar Zuid Spanje moet met name de toeristenindustrie en de Spaanse landbouw voorzien van water. “Dit plan druist in tegen de waterrichtlijn en lost het werkelijke probleem niet op.”

In een aantal zuidelijke EU-lidstaten profiteert de landbouw van nationale watersubsidies. Gevolg hiervan is oneerlijke concurrentie op de interne Europese markt en verkwisting van water. De Roo: “Duurzamer gebruik van water is de enige oplossing voor Spanje."

In Portugal, dat in dezelfde klimatologische omstandigheden verkeert als Spanje, is wel serieus aan besparing en duurzaamheid gewerkt. Daar is de watervoorziening onder controle. De Spaanse conservatieve regering van Aznar heeft daarentegen het plan gelanceerd om water van Noord naar Zuid Spanje te transporteren. “Dwars door de Pyreneeën. Diverse natuurgebieden en 20 kilometer van de historisch pelgrimsroute naar Santiago de Compostella zal hierdoor verwoest worden. Een bizar plan, dat indruist tegen diverse Europese regelgeving.” Kosten; 22 miljard euro, met een aanvraag voor subsidie van maar liefst 7 miljard euro aan de Europese Unie.

De Roo diende een amendement in dat vandaag is aangenomen in het Europees Parlement. In het amendement staat dat het Parlement ‘zeer verontrust’ is over het Spaanse plan en dat het ‘indruist tegen de waterrichtlijn’. Dit amendement kan gezien worden als een klemmend advies aan de regionale commissie van het Europees Parlement, die over de structuurfondsen beslist, om tegen toekenning van subsidie voor dit project te stemmen.