Het produceren van medicijnen voor kinderen is voor de industrie niet rendabel en gebeurt daarom nauwelijks. Gevolg is dat kinderen vaak medicijnen voor volwassenen krijgen toegediend, zonder dat de uitwerking daarvan vaststaat. GroenLinks heeft vandaag ingestemd met een EU-plan om hier verandering in te brengen.

“De stofwisseling van kinderen is totaal anders dan die van volwassenen. Artsen moeten daarom altijd maar schatten welke dosis ze toe moeten dienen, met alle risico’s van dien. Sommige medicijnen kunnen zelfs in lage doses schadelijk zijn voor kinderen. Daarom verplichten we bedrijven nu ook medicijnen op de markt te brengen die geschikt zijn voor kinderen. Ter compensatie verlengen we het patent op dergelijke medicijnen”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Besloten is het patent, oftewel het alleenrecht op de verkoop, voor dit soort medicijnen te verlengen met een half jaar. Op deze manier kan een producent geld terugverdienen op het normaal gesproken onrendabele onderzoek. Doordat kinderen voor medicijnproducenten een betrekkelijk kleine afzetgroep vormen, wogen de hoge onderzoekskosten tot nu toe onvoldoende op tegen de te behalen winsten.

Gezondheidszorg

Buitenweg: “Al hadden wij graag gezien dat de octrooien slechts met vier maanden werden verlengd. Met die zes maanden verdient de industrie volgens ons wel erg veel. Bovendien krijgen producenten die deze medicijnen namaken en vervolgens tegen lagere prijzen op de markt brengen nu pas later de kans om dit te doen. Dit betekent onnodig hoge kosten voor de gezondheidszorg. Helaas was een rechts-conservatieve meerderheid tegen een octrooiverlenging van maar vier maanden.”
 
Er zijn garanties ingebouwd dat testen op kinderen zoveel mogelijk worden beperkt. Zo worden producenten verplicht onderzoeksresultaten uit te wisselen, zodat hetzelfde type medicijn niet meerdere malen getest wordt. Het voorstel gaat nu ter goedkeuring naar de lidstaten. Daarna volgt een tweede instemmingsronde langs het Europees Parlement en de lidstaten.