Plannen voor leenstelsel sneuvelen in Tweede Kamer

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver gaf in het Kamerdebat aan het huidige voorstel van het kabinet niet te kunnen steunen: “vandaag niet, morgen niet en over een paar maanden nog steeds niet.” Klaver vindt dat er in het plan van het kabinet onvoldoende gebeurd om de toegankelijkheid van het onderwijs te garanderen. Hij is bang dat sommige mensen straks niet meer kunnen of durven studeren. Daarom wil hij onder meer kijken of de aanvullende beurs kan worden verhoogd.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver gaf in het Kamerdebat aan het huidige voorstel van het kabinet niet te kunnen steunen: “vandaag niet, morgen niet en over een paar maanden nog steeds niet.” Klaver vindt dat er in het plan van het kabinet onvoldoende gebeurd om de toegankelijkheid van het onderwijs te garanderen. Hij is bang dat sommige mensen straks niet meer kunnen of durven studeren. Daarom wil hij onder meer kijken of de aanvullende beurs kan worden verhoogd. Bovendien moeten de opbrengsten van een leenstelsel volgens Klaver meteen in het onderwijs worden gestoken en niet jaren worden uitgesteld.

Klaver: “Het sneuvelen van dit plan voor het invoeren van een leenstelsel voor masterstudenten is winst voor studenten. GroenLinks wil best meedenken over hervorming van de studiefinanciering, maar dit voorstel was gewoon slecht, een bezuiniging op studenten. Er werd te weinig gedaan om de toegankelijkheid van het onderwijs te garanderen waardoor iedereen die wil studeren ook kan studeren. Bovendien wilde het kabinet nu al op studenten bezuinigen, en dat geld pas in de toekomst uitgeven aan betere onderwijskwaliteit. Na deze valse start moet Bussemaker moet terug naar de tekentafel om een nieuw plan te maken waarin toegankelijkheid, kwaliteit en rechtvaardigheid wel centraal staan.”

Bekijk hier een fragment uit de inbreng van Jesse Klaver in het debat.