De onderzoekers die de grote kwetsbaarheid hebben aangetoond van de Mifare Classic chip (die in de OV-Chipkaart en toegangspassen zit) hebben een spreekverbod gekregen. Eén van hen, Wouter Teepe, maakte vorige week op een hoorzitting in de Tweede Kamer bekend ook de elektronische pas voor de Metro in London te hebben gekraakt. Het spreekverbod is opgelegd door de leiding van de Nijmeegse Radbouw Universiteit. De vrijheid en onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoekers staat hier op het spel. GroenLinks wil dat minister Plasterk ingrijpt en ervoor zorgt dat er een einde komt aan het spreek- en publicatieverbod.

Het is onduidelijk wie het initiatief voor het spreekverbod heeft genomen. Staatssecretaris Huizinga zei dinsdag in een overleg met de Kamer het onwenselijk te vinden wanneer de wetenschappers hun onderzoeksresultaten zouden publiceren. Ze zei dit aan de universiteit laten weten. Mogelijk speelt ook chipsfabrikant NXP een rol. Zij zijn verantwoordelijk voor de ondeugdelijke Mifare chip en vrezen schade voor hun product.

In een Kamerdebat op 19 maart jl. over de gekraakte toegangspasjes zei minister Ter Horst dat de geheimhouding van de details van het onderzoek niet hoeft. Ze zei "Er is met de Radboud Universiteit besproken dat zij de details van hun vondst niet onmiddellijk openbaar zullen maken, maar wel op termijn en je kunt op dat punt ook geen geheimhouding van hun vragen. Wij weten dat dat bekend zal worden en dat is ook de reden dat we zo snel mogelijk maatregelen hebben getroffen".

Onlangs zei minister Van der Hoeven de Tweede Kamer toe de Nijmeegse onderzoekers te vragen om een veiligheidsonderzoek te doen naar de nieuwe ‘slimme’ energiemeters.

Het is cruciaal dat nieuwe ICT getest wordt op veiligheid. Wetenschappers, zoals van de Radboud Universiteit, spelen daar een belangrijke rol in. Het is zeer bevreemdend dat wetenschappers die voor sommigen een wellicht onwelkome boodschap hebben nu de mond wordt gesnoerd.

Wijnand Duyvendak