Om het geweld in Gaza te beëindigen moet de Europese Unie druk uitoefenen op Israël en moet ze gaan praten met Hamas. Het intensiveren van de betrekkingen tussen Europa en Israël is nu voorlopig van de agenda. Dat vindt GroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk.

De eerste prioriteit voor de internationale gemeenschap is nu het verlenen van humanitaire hulp aan Gaza. De EU moet volgens Lagendijk inspringen om het leed van de bevolking van de Gazastrook te verzachten. De Palestijnen in de Gazastrook hebben al langer dan een jaar te lijden heeft onder de blokkade van het goederen- en personenverkeer over de grenzen door Israël.

Drukmiddelen
Lagendijk vindt dat de EU steviger moet optreden tegen Israël: "Israël heeft bij zijn reactie op de raketten van Hamas letterlijk en figuurlijk een grens overschreden. De beschieting van zo'n dichtbevolkt gebied leidt onvermijdelijk tot vele burgerslachtoffers. De EU moet daarom druk zetten op Israël om onmiddellijk het geweld te staken."

Een eerste drukmiddel is het in de diepvries zetten van de geplande intensivering van de Europees-Israëlische relaties. Lagendijk: "Terwijl het Europees Parlement eind vorig jaar met vooruitziende blik een stemming hierover heeft uitgesteld, zijn de regeringsleiders gewoon doorgegaan met het aankondigen van inniger banden tussen de EU en Israël. Daar kan onder de huidige omstandigheden geen sprake van zijn. Als de Israëlische opstelling niet wijzigt, moeten we kritisch gaan kijken naar het Associatieverdrag waarin de relaties worden geregeld. Respect voor mensenrechten wordt hierin een voorwaarde genoemd."

"Een andere stap die de EU moet zetten, is het acuut stopzetten van de wapenexport naar Israël. Wapenleveranties aan oorlogvoerende landen zijn in strijd met de Europese gedragscode. Daar moeten we naar handelen," aldus Lagendijk.

Praten met Hamas
Een ander belangrijk punt waar Lagendijk al jaren voor pleit, is dat Hamas als gesprekspartner geaccepteerd wordt. "De EU doet haar best om het diplomatieke gat op te vullen dat de Verenigde Staten hebben laten vallen. Maar elke bemiddeling is kansloos als niet met beide partijen gepraat wordt. Het buitensluiten van Hamas is contraproductief. Hamas heeft de steun van een groot deel van de Palestijnen, zeker in de Gaza-strook. Hamas en Israël zullen gewoon met elkaar verder moeten als buren, die elkaars bestaan accepteren."

Ook de Europese burgers kunnen zich inzetten voor vrede in het Midden-Oosten. GroenLinks Europa steunt de actie van de organisatie PEACE Consumer om niet langer de producten te kopen uit Israëlische illegale nederzettingen.