GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini volgt met spanning de laatste fase van het proces tegen Charles Taylor bij het Sierra Leone-tribunaal. Het is voor het eerst dat een voormalig Afrikaans staatshoofd terecht staat voor een internationaal hof wegens oorlogsmisdaden. Taylor wordt ervan beschuldigd zijn terreur in Sierra Leone te hebben gefinancierd met bloeddiamanten, diamanten waarbij de verkoopopbrengst voor gewapende conflicten wordt gebruikt. Sargentini vindt het nu tijd dat ook de handel in andere conflictmineralen aan banden wordt gelegd.

Sargentini: "Het is van groot belang dat foute regimes worden belet om diamanten en mineralen als inkomstenbron te gebruiken. Wij wachten met interesse de uitspraak over Taylor af en blijven ons binnen de Europese Unie inzetten tegen bloeddiamanten. Maar daarnaast moet de EU ook veel harder optreden tegen andere conflictmineralen." Het gaat Sargentini om mineralen zoals coltan en tin, die worden gebruikt in mobiele telefoons en computers.

Europese wetgeving tegen bloeddiamanten

Sargentini was eerder betrokken bij Europese wetgeving over bloeddiamanten in het Kimberlyproces. Deze wetgeving richt zich op certificering die garandeert dat diamanten "conflictvrij" zijn. Ze vind het nu tijd voor volgende stappen. In de Verenigde Staten is al in juli 2010 een wet over conflictmineralen aangenomen.

Amerikaanse wet

De nieuwe wet in de Verenigde Staten maakt deel uit van Obama's financiële hervormingswet en verplicht alle beursgenoteerde ondernemingen om de herkomst van gebruikte grondstoffen inzichtelijk te maken, zodat uitgesloten kan worden dat hun producten bloedmineralen bevatten.

Sargentini vindt de wet in de Verenigde Staten een goed voorbeeld voor Europa. "Obama's wet is een enorme doorbraak. Bedrijven claimen dat het onmogelijk is om garanties geven over de herkomst van hun gebruikte grondstoffen. Maar na de wet in de Verenigde Staten kan men in de Europese Unie niet achter blijven."