GroenLinks-Europarlementariër Alexander de Roo vindt dat minister Pronk aanstaande woensdag moet pleiten voor een nieuwe aanpak van een Europees pesticidenbeleid op de milieuministerraad. De Roo: "Uitvoering van de huidige Europees pesticidenwetgeving gaat veel te traag."

Woensdag 12 december staat de pesticidenrichtlijn ter evaluatie op de agenda van de milieuministerraad. Vandaag was er een vooroverleg met minister Pronk van milieu. Aanwezig waren leden van de milieucommissie van de Tweede Kamer en Europarlementariërs die zitting hebben in de milieucommissie van het Europees Parlement.

Volgens deze EU-wet uit 1991 moeten alle achthonderd pesticiden, die destijds op de markt waren, voor 2003 getest worden. Goedgekeurde pesticiden komen op een 'positieve lijst', terwijl het gebruik van afgekeurde pesticiden wordt verboden. Uitwerking van deze richtlijn verloopt echter te langzaam. Anno 2002 zijn slechts negentig pesticiden gescand.

Als oplossingvan de vertraging stelt de Europese Commissie voor om de uitvoeringstermijn van de pesticidenrichtlijn met vijf jaar te verlengen. Voor De Roo is dat onaanvaardbaar. "Negentig keuringen van pesticiden in tien jaar is veel te weinig. In dit tempo zijn we aan het eind van deze eeuw pas klaar." Inmiddels staan zevenentwintig pesticiden, van de negentig die getest zijn, op de positieve lijst. Deze lijst is nu reeds omstreden. De Zweedse minister van milieu bijvoorbeeld zegt drie van deze pesticiden in Zweden niet toe te laten.

Tijd voor een andere aanpak vindt De Roo. "De milieuministers moeten bij de Europese Commissie pleiten voor een herzien voorstel van de pesticidenrichtlijn. In 2002 moet de Commissie dit voorstel bij het Europees Parlement en de Raad van Ministers op tafel liggen."

Bij de richtlijn voor 'gewone' chemicaliën heeft onder andere Pronk zich hard gemaakt voor uitwerking van de wet. Hierbij is gedreigd dat chemicaliën die niet gescand waren, op de negatieve lijst zouden komen. Dat heeft geholpen: de uitvoering is versneld. "Ook bij de pesticidenrichtlijn kan op deze manier druk op de ketel worden gezet."

De Roo hoopt dat minister Pronk van milieu zich in deze richting zal opstellen tijdens de milieuraad van 12 december. "Ik ben echter verontrust door de geruchten dat Pronk een deal met Brinkhorst heeft gesloten. Daardoor zou Pronk zich koest moeten houden en instemmen met een slecht voorstel namelijk: uitstel van invoering van de pesticidenwet van 1991." Woensdag 12 december bespreken de Europese ministers van milieu, tijdens de Raad van Ministers van milieu, de pesticidenrichtlijn.