Ineke van Gent wil van minister Ter Horst weten of zij vindt dat de propagandacampagne die de gemeente Spijkenisse onder haar burgers voert voor de aanleg van de A4 Zuid door de beugel kan. Deze nieuwe snelweg zou dwars door nationaal landschap de Hoekse Waard snijden.

Het is prima als politieke partijen handtekeningenacties opzetten voor of tegen een weg. Of bewonersgroepen. Dat deed bijvorobeeld de Stichting Behoud Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP) in de Hoekse Waard ook, op eigen kosten wel te verstaan. Dat leverde trouwens al drie keer zoveel tegenstanders op als de gemeenten Spijkenisse aan voorstanders wist te mobiliseren.

Maar gemeenten moeten terughoudend zijn met het beïnvloeden of mobiliseren van haar eigen burgers. Het is niet wenselijk dat er gemeenschapsgeld gespendeerd wordt aan propagandamateriaal, portokosten voor een antwoordnummer, autostickers of ambtenaren salarissen.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent aan minister Ter Horst van Binnenlandse zaken over een campagne van de gemeente Spijkernisse over de A4 Zuid (ingediend op 10 juni 2009).

  1. Kent u de campagne die de gemeente Spijkenisse met gemeenschapsgeld voert voor de aanleg van de A4-Zuid (door Nationaal Landschap de Hoekse Waard), onder meer bestaande uit een website, een huis-aan-huis-krant, een kaartenactie (gericht op de Tweede Kamer), een autosticker, matrixborden, dit alles gecoördineerd door ambtenaren en ingehuurd personeel om materiaal te verspreiden?
  2. Kent u andere voorbeelden van gemeenten die op vergelijkbare wijze publieke middelen aanwenden voor politieke campagnes?
  3. Wat vindt u ervan dat een gemeente een politieke campagne voert gericht op haar eigen burgers over een omstreden kwestie, met het geld van die burgers, ter beïnvloeding van de besluitvorming van onder meer de Tweede Kamer?
  4. Ziet u een verschil tussen de handtekeningenactie van een gemeente en een handtekeningenactie van een politieke partij of een lokale bewonersgroep, die van eigen geld een handtekeningenactie voert (zoals de actie van Stichting Behoud Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP) in de Hoekse Waard, die tot dusverre overigens drie keer meer respons kreeg dan de actie van de gemeente Spijkenisse)?