Na jaren van onderhandelen is binnen de Europese Unie eindelijk overeenstemming bereikt over het strafbaar stellen van racisme en vreemdelingenhaat. Na de stemming in het Europees Parlement is hiervoor de laatste hindernis weggenomen.

GroenLinks-europarlementariër en lid van de commissie Justitie en burgerlijke vrijheden, Kathalijne Buitenweg is tevreden. Voortaan moet in alle lidstaten tegen racisme en xenofobie worden opgetreden. Het publiekelijk aanzetten tot geweld of haat tegen personen op grond van ras, huidskleur of godsdienst is straks in alle lidstaten strafbaar. De precieze strafmaat kunnen de lidstaten zelf bepalen.

Waardengemeenschap
Volgens Buitenweg is het besluit in de eerste plaats een politieke verklaring die stelt dat racisme onverenigbaar is met een democratische samenleving. "Daarmee wordt bevestigd dat de Europese Unie een waardengemeenschap is. Maar het is gelukkig niet bij mooie woorden gebleven. Nergens in Europa mag misbruik worden gemaakt van het recht van vrijheid van meningsuiting. Taalgebruik dat aanzet tot geweld of haat tegen personen of groepen blijft niet langer onbestraft."

Genocide-ontkenning
Hevig omstreden was de vraag of het ontkennen van genocide ook in het Wetboek van Strafrecht moest. Buitenweg vindt dat er een goede balans is gevonden tussen de vrijheid van meningsuiting en racismebestrijding, die in lijn is met de Nederlandse wetgeving. Het ontkennen van de holocaust wordt strafbaar wanneer het beoogt aan te zetten tot haat of geweld.

Lange weg
In 2001 deed de Europese Commissie al een voorstel om racisme strafbaar te stellen. Maar de Europese ministers van Justitie slaagde er nooit in om een akkoord te bereiken over de tekst. Onder het Duits voorzitterschap bereikten de ministers in april een politiek akkoord. Het raadplegen van het Europees Parlement was de laatste stap om het akkoord te bekrachtigen.

Zie ook: