Strik: “Het rapport staat vol met ernstige incidenten die door OLAF bewezen zijn geacht: van mismanagement, misleiding en het creëren van een angstcultuur, tot medeplichtigheid bij het met geweld terugduwen van migranten (pushbacks). Zo werden Frontex-grenswachten bewust verplaatst naar plekken waar juist geen illegale pushbacks plaatsvonden en werden toezichthouders op mensenrechten die misstanden probeerden te rapporteren continu en vanaf het hoogste managementniveau tegengewerkt. Veel van deze praktijken beschreven wij in ons onderzoek vorig jaar ook, maar het OLAF rapport bevestigt hoe systematisch en doelbewust Frontex de mensenrechten aan de kant zette.”

Hoewel het rapport het wangedrag van specifieke individuen binnen Frontex onderzocht, roept het feit dat deze individuen de organisatie volledig naar hun hand wisten te zetten en een extreem giftige cultuur wisten te creëren, serieuze vragen op over de organisatie als geheel. Ook het gebrek aan toezicht door de EU-landen en de Commissie, die eindverantwoordelijk is, moet beter volgens Strik. “Het rapport is schokkend en legt onacceptabele praktijken bloot. Het is dan ook ernstig dat dit zo lang geheim moest blijven. De bewijzen zijn overduidelijk: Frontex geeft niet om mensenrechten. Dit is niet zomaar op te lossen met wat personeelsveranderingen. We hebben serieuze en structurele hervormingen en effectiever toezicht nodig.”

Strik vervolgt: “We zijn lange tijd van het kastje naar de muur gestuurd, maar na zes officiële verzoeken, en een klacht bij de Europese Ombudsman, is het rapport nu eindelijk openbaar. Die transparantie is belangrijk, omdat we geen echte democratische controle kunnen uitoefenen wanneer dit soort vernietigende rapporten verzegeld blijven. Europeanen  hebben het recht om te weten van serieuze misstanden in EU-agentschappen die in naam van ons allemaal opereren. Nu kunnen we eindelijk het hoognodige debat over de benodigde veranderingen binnen Frontex in alle openheid voeren.”

Strik gaat nu bezig met het opstellen van een resolutie die binnenkort in het Europees Parlement wordt behandeld.