Rapport: Fout op fout in behandeling bootvluchtelingen op Middellandse Zee

GroenLinks-Eerste Kamerlid Tineke Strik onderzocht voor de Raad van Europa de behandeling van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Haar onderzoek spitst zich toe op een zeer tragisch incident, waarbij 63 vluchtelingen op een stuurloos dobberende boot van honger en uitdroging omkwamen, terwijl Europese en Italiaanse autoriteiten op de hoogte waren.

“Sinds begin 2011 zijn er minstens 1500 mensen omgekomen op de Middellandse Zee toen ze het Europese vaste land probeerde te bereiken”, vertelt Strik.

“Je moet je bedenken dat dat een van de drukste en best bewaakte zeeën ter wereld is. Ik heb geprobeerd vast te stellen wie de verantwoordelijkheid draagt voor de dood vaan deze vluchtelingen. De bevindingen hebben mij zeer geschokt.”

Voor haar onderzoek sprak Strik voor haar onderzoek uitgebreid met overlevenden, met de Italiaanse en Maltese kustwacht en vertegenwoordigers van de NAVO en de Europese Unie. Aan een aantal nationale regeringen vroeg ze gedetailleerde schriftelijke vragen. Ook is een reconstructie van de reis gemaakt op basis van forensische oceanologie.

Strik is als Eerste Kamerlid namens GroenLinks lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa.

In de media

Tineke Strik was te gast bij Pauw en Witteman om haar rapport toe te lichten.

 

Radio 1 vroeg Strik om een reactie op haar rapport.