Rapport Strik over dood bootvluchtelingen unaniem aangenomen

De Commissie Migratie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) heeft unaniem een rapport aangenomen van Eerste Kamerlid Tineke Strik. Strik deed als rapporteur voor PACE onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor de zeker duizend bootvluchtelingen, die op zee tussen Libië en Italië. Het rapport 'The “Left-to-die” boat: actions and reactions' dat werd aangenomen is het vervolg op het rapport 'Lives lost in the Mediterenean sea: who is responsible?' en werd geschreven naar aanleiding van naar aanleiding van de dood van bootvluchtelingen bij Lampedusa in 2011.

In het rapport 'The “Left-to-die worden de eerdere aanbevelingen herbevestigd en worden nieuwe aanbevelingen gedaan die de gebreken in communicatie en in verantwoordelijkheid bij het redden van mensenlevens in een noodsituatie moeten voorkomen. Het rapport gaat daarbij uit van een zero-tolerance van het verlies van levens van bootvluchtelingen.

Het rapport roept lidstaten van de Raad van Europa eveneens op te zoeken naar zogenaamde 'protected entries', mogelijkheden voor vluchtelingen om op legale en veilige wijze naar Europa te reizen. Vluchtelingen, met name Syrische en Eritrese vluchtelingen, worden momenteel immers gedwongen een gevaarlijke route te kiezen als de opvangcapaciteit in de regio tekort schiet, aldus senator Strik.

Ook worden aanbevelingen gedaan ten aanzien van de verdere harmonisering van de gemeenschappelijke asielnormen en -procedures in de EU, zoals de overweging van een gemeenschappelijke EU-aanpak van de verwerking van asielaanvragen en het ontwikkelen van een uniforme status.