"Er is geen sprake van een revival van de kernindustrie. Niet in Europa en niet in de rest van de wereld", aldus Bart Staes, Vlaams europarlementslid voor Groen! Dinsdag 7 december presenteren de energieconsulenten Mycle Schneider and Antony Froggatt hun rapport 'World Nuclear Industry Status 2004'.

Het rapport, dat de balans opmaak van 50 jaar kernenergie, is gebaseerd op cijfers van onder meer het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).  Staes: "Tot de jaren tachtig was er wereldwijd een toename van het aantal kerncentrales. Maar het tij is eindelijk gekeerd. In 1989 waren er in Europa 172 reactoren in werking, nu zijn er nog slechts 151. Kernenergie verliest aan belang."

Onwaarschijnlijk duur
Daar zijn twee redenen voor. Het bouwen van nieuwe kerncentrales is onwaarschijnlijk duur. Privé-investeerders, banken en zelfs de Wereldbank weigeren in kernenergie te investeren. "Vorige week nog kondigde de Europese Commissie aan een onderzoek te starten naar Britse overheidssteun voor de kernindustrie. Groot-Brittannië wil de kerncentrales maar liefst 60 miljard euro toestoppen om hun kernafval op te ruimen. Kernenergie past hoegenaamd niet in een geliberaliseerde energiemarkt." Daarnaast neemt de planning en de bouw van nieuwe kerncentrales veel tijd in beslag neemt: ongeveer 10 jaar.

Geen wondermiddel klimaatprobleem
De laatste tijd wordt kernenergie vaak voorgesteld als wondermiddel voor het klimaatprobleem. "Dat slaat nergens op", aldus Staes. "Energiebesparing, energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen zijn veel kosten-effectiever om broeikasgassen uit te sparen dan nucleaire energie. Bovendien blijft bij kernenergie het kernafvalprobleem onopgelost en de kans op enorme rampen of aanvallen van terroristen. Voorstanders van kernenergie blijven die nadelen en gevaren bagatelliseren."

Sluiting kerncentrales
Kernenergie heeft nu wereldwijd nog een aandeel van 6,6% in de energieproductie. Maar dat percentage daalt al jaren en gaat nog steeds naar beneden. Buiten een enkele centrale in Finland zijn er geen concrete plannen voor nieuwe kerncentrales. "Kernenergie is een oneconomische, onecologische en onveilige vorm van energieproductie", aldus Staes. "De strijd tegen nieuwe kerncentrales en voor sluiting van bestaande centrales – zoals op 1 januari de sluiting van de Letse kerncentrales Ignalina – blijft één van de prioriteiten van de groenen, ook in het Europees Parlement."

link

- website Bart Staes

- 'The World Nuclear Industry Status Report 2004' geschreven door energie-experts Mycle Schneider (Paris) and Antony Froggatt (London) in opdracht van de Groenen/EVA-fractie.