Het Europese wetsvoorstel REACH, dat de Europese bevolking tegen giftige stoffen in producten moet beschermen, gaat in het Europees Parlement nog een lastige route tegemoet. Een meerderheid van socialisten, liberalen en conservatieven in de industriecommissie stemde deze week namelijk in met een forse afzwakking van het voorstel.

Gelukkig gaat het om niet meer dan een opinie van de industriecommissie aan de milieucommissie, maar het geeft wel aan dat de eindstemming over REACH in november spannend kan worden. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg reageert daarom ook verontwaardigd: "Het is verontrustend te zien dat zelfs de socialisten lijken te buigen voor de industrielobby. Met het argument dat REACH te duur is, wordt de gezondheid van de Europese burger op het spel gezet."

Vruchtbaarheid

De industriecommissie stelt voor om minder stoffen te testen op hun gevaar voor de volksgezondheid om zo de kosten te drukken. Dit terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat burgers in Europa tientallen chemische stoffen met zich meedragen, afkomstig uit allerlei producten. Wetenschappers leggen verbanden tussen de aanwezigheid van deze stoffen en allergieën, gedragsstoornissen, kanker en verminderde vruchtbaarheid bij mannen.

"In de recente geschiedenis heeft de chemische industrie nieuwe regels steeds duurder voorgesteld dan ze uiteindelijk bleken te zijn. Deze tactiek dreigt ook nu weer te werken. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de kosten die al deze ziektes met zich meebrengen. Wij gaan ons de komende weken dan ook inzetten om in november toch tot een gunstige eindstemming te komen", aldus Buitenweg.

Zie ook:

http://www.groenlinks.nl/publicaties/glmagazine/GLM2005/1-2005/Artikel.2005-01-25.4926/view

http://www.groenlinks.nl/publicaties/glmagazine/GLM2005/1-2005/Artikel.2005-01-25.5818/view