De Europese Raad van milieuministers heeft dinsdag overeenstemming bereikt over een nieuwe chemicaliënwetgeving. Dit pakket maatregelen staat ook wel bekend onder de afkorting REACH (registratie en autorisatie van chemische stoffen). Bart Staes, europarlementariër voor Groen!/GroenLinks reageert onthutst.

"Het nu bereikte akkoord is zelfs een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie." De inzet van REACH was juist om verbeteringen aan te brengen en de chemische industrie te bewegen veel meer stoffen te testen op veiligheid voor mens en milieu. Bij gevaar zouden bedrijven gedwongen worden minder schadelijke alternatieven te ontwikkelen. "Het oorspronkelijke ambitieuze voorstel van de Europese Commissie is volledig onderuitgehaald, eerst door het Europees Parlement zélf en nu door zowel de Europese milieuministers als die van Economische Zaken", aldus Staes.

Geen noodzaak veilige alternatieven
Het Europees Parlement heeft zich in november 2005 al eens gebogen over REACH. De drie grote fracties (christen-democraten, socialisten en liberalen) lieten zich destijds flink intimideren door de lobby van de chemische industrie. Staes: "Maar het parlement pleitte toen tenminste nog voor het gebruik van veiliger alternatieven voor gevaarlijke chemische stoffen. In het akkoord van de Raad is daarvan niets meer terug te vinden; die vindt dat kankerverwekkende stoffen, producten die de vruchtbaarheid aantasten en hormoonverstorende stoffen nog verder kunnen worden gebruikt, zelfs als er veilige alternatieven zijn."

Beangstigend
De Raad meent ook dat de informatie, die de producenten moeten aanleveren best kan worden ingekrompen, zeker wanneer het gaat om producten die in kleine hoeveelheden worden aangemaakt. “Zo blijven duizenden stoffen op de markt waarover weinig tot geen gezondheidsinformatie beschikbaar is en die potentieel erg gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Een beangstigende vaststelling: van meer dan 80% van de meest gebruikte chemicaliën heeft de chemische industrie gewoonweg geen gegevens over de effecten ervan op gezondheid of milieu. Door het gebruik van die producten toe te staan, worden innovatie en de zoektocht naar veilige alternatieven niet in de hand gewerkt," volgens Staes.

De verwachting is dat het Europees Parlement zich na het bereikte akkoord tussen de Europese milieuministers in de herfst van 2006 zich opnieuw zal uitspreken over REACH. Bart Staes hoop dat een meerderheid dan niet de economische belangen voorop stelt, maar de gezondheid van mens en milieu centraal stelt.

Zie ook: