Reddingsplan niet duurzaam genoeg om Griekenland er bovenop te helpen

GroenLinks steunt een verhoging van het reddingsplan voor Griekenland van 130 miljard euro om te voorkomen dat het land nu failliet gaat. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemt de steun een dilemma, aangezien het pakket niet het duurzame economische groeiperspectief biedt dat het land nodig heeft.

Stimuleer duurzaam investeringsplan

Sap: “Naast de aandacht voor begrotingsdiscipline moet er net zoveel aandacht gaan naar investeringen. Niemand is gebaat bij een langdurige economische krimp in Griekenland. De enige manier om op de lange termijn uit de crisis te komen is een duurzaam investeringplan. De EU moet de Grieken betere toegang geven tot de Europese Investeringsbank, zodat bijvoorbeeld stimuleringsprogramma’s van zonne-energie in Griekenland opgezet kunnen worden. Alleen op die manier geef je de Grieken een duurzaam economisch groeiperspectief”.

Maak einde aan belastingontwijking Griekse holdings in Nederland

Ook kan Nederland zelf een goede bijdrage leveren aan het stimuleren van de Griekse economie door een einde te maken aan belastingsontwijking.

Meer dan 60% van de interne geldstromen van de grote bedrijven in Griekenland, maar ook Portugal, Italië en Spanje, lopen via Nederland.

“Nederland zou de Griekse holdings op het Damrak en de Zuidas naar huis kunnen sturen. De overheidstekorten van Griekenland kun je hiermee verminderen, omdat deze bedrijven dan in eigen land belasting gaan afdragen. Dat kan de Grieken een hoop geld opleveren”, aldus Sap.