Dankzij een wetsvoorstel van GroenLinks samen met D66 en PvdA kent Nederland vanaf 2015 een raadgevend referendum. Vandaag werd het wetsvoorstel in de Eerste kamer aangenomen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman; “Dit referendum geeft mensen veel meer directe invloed op de besluiten die in Den Haag worden genomen.”

De initiatiefwet gaat over een raadgevend referendum. Hiermee kunnen Nederlandse burgers het kabinet laten weten hoe zij over bepaalde wetgeving denken. Het kabinet moet na zo’n raadgevend referendum motiveren welke consequentie hij verbindt aan de uitslag. Voortman: “Er komen bijvoorbeeld veel nieuwe wetten aan rondom wonen en huren. Dat zijn onderwerpen die mensen na aan het hart gaan. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich  via een referendum uitspreken over bijvoorbeeld tijdelijke huurcontracten.”

Met het referendum willen de indieners Nederlandse burgers nauwer betrekken bij de Haagse politiek. “Op lokaal niveau bestaan er al referenda. Je ziet  dat daardoor mensen veel meer betrokken raken bij de besluiten die er over hun en hun omgeving genomen worden. Er bestaat in Den Haag nogal wat angst voor de mening van gewone mensen, maar dat is nergens voor nodig”, aldus Voortman.

Nu de initiatiefwet is aangenomen kan het raadgevend referendum vanaf 2015 een feit zijn. Op het moment dat het ingrijpender correctief referendum (waarmee wetten kunnen worden teruggedraaid) wordt ingevoerd zal het raadgevend referendum komen te vervallen.