De overheid moet het goede voorbeeld geven en milieu- en sociale criteria laten meegewogen bij aanbestedingen, vinden de groenen. Eurocommissaris Bolkestein vindt alleen de laagste prijs relevant. In het uiteindelijk resultaat zijn de milieucriteria sterk en de sociale criteria in mindere mate opgenomen in de aanbestedingsregels.

Heldere criteria geven aanbieders gelijke kansen om overheidsopdrachten binnen te slepen en vriendjespolitiek te voorkomen. Het Europees Parlement stemde donderdag 29 januari in met de aanbestedingsregels.

Milieucriteria
De groenen hebben er hard voor gevochten om sociale en milieucriteria te laten meetellen in de aanbestedingsregels. Dat is gedeeltelijk gelukt. De ministers van de lidstaten weigerden zich neer te leggen bij het meerderheidsstandpunt van het Europees Parlement om sociale criteria, zoals gelijke behandeling en gehandicaptenbeleid, op te nemen. “Bij de onderhandelingen zijn veel sociale criteria helaas gesneuveld, maar de milieucriteria zijn er wel ingekomen. Slechts een kleine stap vooruit dus", aldus GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman.