GroenLinks wil dat het Rijk ophoudt met het opdrijven van de grondprijs voor windmolenlocaties. Een groot deel van de subsidies voor duurzame energie verdwijnt nu in de kas van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf en daar is dit geld niet voor bedoeld.

Groenlinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Nu spekken ministers Kamp en Schultz vooral de zakken van Plasterk terwijl het geld is bedoeld om duurzame energieprojecten te stimuleren. Dat gaat sneller en beter als het Rijk niet het onderste uit de kan wil halen met zijn grond.”
 
Het Rijk wijst zoekgebieden voor windmolens aan. Daardoor weet iedereen in welke gebieden windmolens mogen komen. De RVOB vraagt voor de eigen grond in deze gebieden de hoofdprijs. Dat drijft ook de prijs van de omliggende grond omhoog. Van Tongeren: “Voor grond onder een windmolen moet je tien keer meer betalen dan voor grond onder een kolencentrale. Dat is de omgekeerde wereld.”
 
Windmolens op zee en op land zijn nodig om de uitstoot van Co2 te verminderen en Nederland op termijn onafhankelijk te maken van Russisch gas.
 
Van Tongeren zal in het debat over windmolens van aanstaande donderdag de minister vragen om de grondprijzen voor windmolens in kaart te brengen en maatregelen te nemen om grondspeculatie tegen te gaan.