Het beleid van de gemeente Rotterdam om arme mensen uit probleemwijken te weren, verergert juist de verpaupering. Woningen blijven lang leegstaan, illegale bewoning neemt toe, zo blijkt uit signalen van bewoners. GroenLinks waarschuwde vorig jaar al voor deze problemen en heeft vragen gesteld.

 

Vragen van lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Grote Stedenbeleid, de minister van VROM en de minister voor vreemdelingenzaken en Integratie

over het spreidingsbeleid van de gemeente Rotterdam.

9 augustus 2005

1) Heeft u kennis genomen van de problemen van leegstand als gevolg van het spreidings- en 'hotspot' beleid van de gemeente Rotterdam, zoals verwoord in hetTelegraaf artikel 'Huisvestingsbeleid werkt averechts uit' van 2 augustus j.l. en op de site van de Rotterdamse vereniging van eigenaren www.vve-mathenesserdijk.nl?

2) Bent u verbaasd over de toegenomen problemen van leegstand als gevolg van het toepassen van de door u gecreeërde mogelijkheid om armere mensen in probleemwijken te weren?

3) Had u verwacht dat het weren van mensen met een laag inkomen uit probleemwijken ertoe zou leiden dat er juist mensen met een hoger inkomen weer voor deze wijken zouden kiezen? Zo ja, waarop was deze verwachting gebaseerd?

4) Bent u van mening dat de maatregelen in uw brieven 21026 nr. 117 en 21026 nr. 139 en het wetsvoorstel 'Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek' aanpassing behoeven?
Bent u bereid de daadwerkelijke gevolgen van het beleid goed te bekijken alvorens ook andere gemeenten vergelijkbare maatregelen nemen?

5) Zo nee, hoe gaat u de gerezen averechtse gevolgen van leegstand en daardoor juist toenemende illegale bewoning aanpakken?

6) Kunt u reageren op de eerdere gedane alternatieve voorstellen van de fractie GroenLinks in de nota 'Welkom in de wijk' (www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-10-13.1936)?