De Russische Groenen. Het is geen grote groep, maar ze zijn er. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is 7 en 8 juni bij hen op bezoek. De ratificatie van het Kyotoprotocol staat hoog op de politieke agenda van de Russische Groenen. President Poetin heeft er, in verband met de verhandelbare CO2-emissierechten, wel oren naar.

De Roo is twee dagen op bezoek bij de Russische Groenen in Moskou en Sint Petersburg. Het milieubeweging is relatief klein in Rusland, en staat, ondanks de grote ecologische problemen, nog in de kinderschoenen. Goed nieuws is, dat het steeds waarschijnlijker wordt dat de Doema, het Russisch parlement, het verdrag van Kyoto ratificeert.

Lucratief

Door de teruggang van de Russische economie, en met name de zware industrie, is de uitstoot van CO2 in Rusland ten opzichte van 1990 gedaald. De CO2-rechten van Rusland zijn gebaseerd op de uitstoot van 1990, dus houdt Rusland ‘rechten’ over. Als ze het Kyotoverdrag ratificeren kan Rusland die rechten vanaf 2008 verkopen aan andere Kyoto-ondertekenaars die de toegestane uitstootgrens dreigen te overschrijden. De verwachting is dat veel industrielanden in 2008 de normen van Kyoto niet gaan halen. Zij zullen dan interesse hebben in de Russische emissierechten.

Herinvesteren

De Russische Groenen willen dat het geld dat Rusland van deze emissierechten krijgt, inzet voor het verder terugdringen van de CO2-uitstoot. De Roo: “Door de handel in emissierechten worden bedrijven aangemoedigd te investeren in de reductie van CO2-uitstoot. Als de Russische overheid de ‘gratis’ stimulans die ze in 2008 krijgt zou investeren in CO2-reductie, droogt de inkomstenbron niet op en kan er blijvend geïnvesteerd worden in innovatie en milieu.”

meer over CO2-emissiehandel

Gevoelige nederlaag

Inmiddels heeft president Poetin het Kyotoverdrag ter ratificatie voorgelegd aan de Doema. De Roo: “Als de Russische Doema vóór de duurzaamheidstop van Johannesburg besluit Kyoto te ratificeren, staat de Amerika in zijn hemd. Bush heeft zelfs al te kennen gegeven niet naar Johannesburg te gaan, mocht het verdrag van Kyoto door ondertekening van Rusland in werking treden.”

Het Kyotoverdrag treedt in werking als 55 landen, verantwoordelijk voor tenminste 55% van de CO2-uitstoot, het protocol ondertekenen. Als zowel Polen als Rusland het Kyotoprotocol ondertekenen, dan is die grens gehaald. Bush heeft het Kyotoprotocol verworpen en altijd beweerd dat het zonder de Verenigde Staten, die verantwoordelijk is voor maar liefst 25 % van de CO2-uitstoot in de wereld, Kyoto niet kon werken. “Nu blijkt dat Kyoto springlevend is, slaat Bush een flater”, aldus De Roo.

De Europese Unie heeft Kyoto 31 mei 2002 geratificeerd, Japan 1 juni 2002.