De Tsjetsjeense gezant Achmed Zakajev en de Russische Soldatenmoeders ontmoeten elkaar donderdag 24 en vrijdag 25 februari in Londen. Bart Staes, het Vlaamse europarlementslid voor Groen! heeft zich hard ingezet voor deze bijeenkomst, die afgelopen november nog gedwarsboomd werd door de Belgische regering.

“Alleen via de dialoog kan de impasse rond Tsjetsjenië doorbroken worden”, aldus Staes die al jaren betrokken is bij het Tsjetsjeense vraagstuk. Een ontmoeting tussen Zakajev,  vertegenwoordiger van de (verkozen) Tsjetsjeense regering in ballingschap, en het Russische Comité van Soldatenmoeders, een van Ruslands grootste niet-gouvernementele organisaties, draagt hier volgens Staes aan bij.

België dreigde met uitlevering
Bij een eerder geplande ontmoeting dreigde België Achmed Zakajev op te pakken en uit te leveren aan Moskou als hij inging op Staes' uitnodiging tot een gesprek met de Soldatenmoeders in Brussel. “Een bizarre opstelling van de Belgische regering daar Zakajev in mei 2004 nog gewoon naar Brussel kon reizen en hij onlangs nog welkom was in Noorwegen en Denemarken”, aldus Staes. Zakajev kreeg – tot grote onvrede van de Russische regering – in 2003 politiek asiel in Engeland. Vlak na de geplande bijeenkomst in Brussel bleek de Belgische minister van buitenlandse zaken De Gucht een ontmoeting met Rusland te hebben. Een gesprek van Zakajev en de Soldatenmoeders – waarvan de regering Poetin had aangegeven die zeer onwenselijk te achten - op Belgisch grondgebied zou de ontmoeting in Moskou 'verstoren'.

Dialoog
Staes is blij dat de ontmoeting nu eindelijk doorgaat. “Het Tsjetsjeense conflict zit muurvast. De regering Poetin sluit de weg van de dialoog af. Dat blijkt wel als een vreedzaam gesprek tussen twee gematigde partijen op deze wijze maanden gedwarsboomd wordt. Deze oorlog vergt al jarenlang vele slachtoffers aan Tsjetsjeense en Russische kant. Elke poging om de impasse te doorbreken moeten we ondersteunen.” Staes reist vanavond samen met de liberale europarlementarier Sarah Ludford naar Londen. Zij zijn aanwezig bij het gesprek tussen de Soldatenmoeders en Zakajev.

Links
- België dreigt Zakajev uit te leveren als gesprek niet doorgaat (18 nov 2004)
- Russisch-Tsjetsjeens conclict: dialoog de enige uitweg (15 sept 2004)

-