Staatssecretaris Rutte bedondert de boel. In november 2002 beloofde de regering alle langdurige minima een extraatje van 320 tot 450 euro. Het overgrote deel van de gemeenten heeft dat niet uitgevoerd. GroenLinks vindt dat schandalig.

Vandaag zal Ineke van Gent eisen dat Rutte zijn belofte alsnog nakomt. Weigert hij dit, dan zal Ineke van Gent de Kamer vragen om de staatssecretaris te corrigeren.

Beloften van deze regering aan de minima zijn blijkbaar geen cent waard. Balkenende beloofde dat niemand er meer dan 1% op achteruit zou gaan, maar honderdduizenden huishoudens zakken door die bodem. Rutte beloofde een extraatje van 450 euro, maar laat de rechthebbenden nu in de kou staan. GroenLinks vindt dat onacceptabel. Rutte moet alsnog uitkeren.

De minister-president berichtte vorig jaar: 'langdurige minima krijgen in 2003 een aanvulling op hun inkomen van 320 tot 450 tot euro'. Ondanks die belofte krijgt het merendeel van de minima geen of een te lage uitkering, zo blijkt uit onderzoek van zowel het ministerie van SZW als van GroenLinks zelf. Maar liefst 62% van de onderzochte gemeenten keert veel te weinig uit: minder dan 150 euro per gezin, nog niet de de helft van wat er was beloofd. De betreffende gemeenten besteden de extra middelen voor minima kennelijk liever aan parkeerterreinen, stoeptegels of lantaarnpalen.

Rutte laat dromen in duigen vallen. De langdurige minima zijn bedonderd door de regering. Een greep uit de talloze reactie die GroenLinks ontving: Een mevrouw uit Meppel, die een nieuwe winterjas wilde kopen, wordt afgescheept met 87 euro. Een gezin uit Hardenberg, dat 100 euro krijgt, in plaats van 450 euro. Een man uit Aalten, die geen schulden heeft, maar 'zijn' 320 euro desondanks ziet verdwijnen in een pot voor schuldsanering. En een dame uit Weert, waar het geld naar cultuur-projecten is gegaan, maar die de strippenkaart naar het museum niet eens kan betalen. De bijstandmoeder met kinderen uit Krimpen aan de IJssel, waar het geld in een nieuw park is gestoken, en zij dus 400 euro misloopt. Bewoners van Alkmaar krijgen slechts 75 euro, in Almelo 80 euro, in Bergen op Zoom 75 euro. Nog slechter gaat het bijvoorbeeld in Ermelo, Emmen, Terneuzen, Hoogeveen en Boskoop. Hier krijgen de minima helemaal niets.

Vanaf 12.30u zal Ineke van Gent in debat gaan met staatssecretaris Rutte. Als hij weigert de belofte van een extraatje voor alle langdurige minima na te komen, zal GroenLinks dat later vandaag via een motie proberen af te dwingen. Nog voor het einde van het jaar moeten minima krijgen waar zij recht op hebben. Ze kunnen dit geld niet langer missen.

Ineke van Gent