GroenLinks omarmt de beoordeling van het lenteakkoord door de Europese Commissie die vandaag hun evaluatie van het Nederlands economisch beleid presenteerde. Wat GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap betreft is het akkoord een eerste stap naar een groene en sociale weg uit de crisis en moet Nederland na 2013 nog meer de focus leggen op groene innovatie, duurzame groei en eerlijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen.

De Commissie juicht de stappen op het gebied van de woning- en arbeidsmarkt, en pensioenen toe, maar is bezorgd of na het vormen van een nieuw kabinet die afspraken houdbaar blijven. Voor GroenLinks is dat een aansporing door te gaan met de inzet zoals die in het verkiezingsprogramma is verwoord. Ook andere opmerkingen van de Commissie onderschrijft GroenLinks. Bijvoorbeeld het punt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen en migranten gestimuleerd moet worden.

De Europese Commissie heeft aangegeven dat belasting op vervuiling groei, innovatie en banen stimuleert. Met de kolenbelasting die GroenLinks in het Lenteakkoord heeft gekregen wordt een eerste stap gezet. Tegelijk constateert de Commissie dat de Nederlandse regering een duurzame toekomst nauwelijks op haar netvlies heeft. GroenLinks wil daar op twaalf september verandering in brengen.

GroenLinks wil meer investeren in betere en betaalbare kinderopvang, voldoende mogelijkheden voor deeltijdwerk en een betere begeleiding van baan naar baan. Ook moet het voor werkgevers financieel aantrekkelijker worden om laaggeschoold werk aan te bieden.

Verder blijft GroenLinks vinger aan de pols houden wat betreft de doorrekening van de maatregelen op de woningmarkt. De plannen uit het lenteakkoord zijn een belangrijke eerste stap, maar wat GroenLinks betreft kan het nog wat verder. De hypotheekrenteaftrek komt nu vooral terecht bij de hogere inkomens. Hoe duurder je huis, hoe meer profijt je hebt. GroenLinks vindt een geleidelijke afschaffing in 25 jaar van de hypotheekrenteaftrek verstandig en rechtvaardig. Ook dit punt wordt door de Commissie als aanbeveling gedaan om de economie en overheidsfinanciën op de langere termijn op peil te houden.

Meer informatie